28 Nisan 2016
Bilişim
Genel

e-Devlet Şifresi: ÖSYM Sistemlerine Girişin Yeni Anahtarı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ve Türksat A.Ş. işbirliğiyle kullanıma açılan tek şifreyle giriş uygulaması, e-Devlet Kapısı kullanıcılarının, ayrı bir şifreye ihtiyaç duymaksızın, turkiye.gov.tr üzerinden ÖSYM sistemlerine erişimini sağlıyor.

Bu hizmetle 27 milyonun üzerinde e-Devlet Kapısı kullanıcısı, ÖSYM sistemlerine 7 gün 24 saat doğrudan giriş yapabilecek.

Hizmetler, e-Devlet Kapısı kullanıcılarının Türksat tarafından sunulan güvenilir kimlik doğrulama altyapısından geçerek, ÖSYM sistemlerine ulaşmalarına ve sahip oldukları yetkiler çerçevesinde söz konusu sistemleri sorunsuz kullanabilmelerine imkân veriyor.

ÖSYM tarafından sağlanan ve adaylar tarafından sınav ve tercih başvurularının gerçekleştirildiği, sınava giriş belgelerinin edinildiği, sınav ve yerleştirme sonuçlarının görüntülendiği Aday İşlemleri Sistemine (AİS) artık, e-Devlet şifresiyle erişmek mümkün hâle geldi. Her yıl milyonlarca adayın kullandığı AİS sistemine ek olarak yine ÖSYM tarafından sunulan ve sınav görevlilerinin ya da eğitim kurumlarındaki yetkililerin kullandığı Görevli İşlemleri Sistemi, Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi, Sınav Merkezi İşlemleri Sistemi ve Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi gibi 4 farklı sisteme daha e-Devlet şifresiyle ulaşılabiliyor.

e-Devlet Kapısı kullanıcıları bu sistemlere e-Devlet şifresinin yanı sıra, e-imza, mobil imza ve dağıtımı devam eden yeni kimlik kartları aracılığıyla da giriş yapabiliyor.

Başarılı işbirliğiyle Türkiye’de e-Dönüşümün önemli bileşeni olan e-Devlet şifresi kullanımının daha da yaygınlaşması hedefleniyor.