24 May 2018
Genel
Kablo

Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü İmza Töreni, Grand Ankara Otel’de düzenlendi.

Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması, Başbakan Yıldırım ve Bakan Arslan’ın katılımıyla Türksat, Vodafone, Türk Telekom, Turkcell ve Telkoder tarafından imzalandı.

İmza töreninde katılımcılara hitap eden Başbakan Binali Yıldırım, haberleşmenin, aynı zamanda ülkenin gelişmişlik göstergesi olduğunu belirterek, bu alana yapılacak yatırımların hiç boşa giden yatırım olmayacağını vurguladı. İletişimi sadece bir sektör olarak düşünmenin yanlış olduğunu belirten Yıldırım, “Bugün iletişim ve bilgi teknolojileri bir sektörden öte, ülkenin topyekûn kalkınmasını sağlayan bir büyük alan hâline gelmiştir. Hangi işle uğraşırsanız uğraşın, ihtiyacınız var.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, haberleşme ağının gelişmesinin sadece ekonomiye, bürokrasiye katkı sağlamadığını, aynı zamanda ülkenin demokrasi standardını da geliştirdiğini ifade etti. Bunun örneğinin 15 Temmuz’da görüldüğüne dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

“15 Temmuz hain darbe girişimi, eğer bizim bu iletişim altyapımız gelişmemiş olsaydı, bu darbeyi önlemek o kadar kolay olmazdı. Çünkü vatandaşın mobilize olması, sahalara inmesi ve işin gerçeğini öğrenmesi, darbecilerin planlarını alt üst etti. Şimdi bir tane TRT yok ki her tarafta yayın var. Hangi birisiyle uğraşacaksın. Gittiler onun için Türksat’ı bombaladılar ama ahmaklar bilmiyorlar ki orada yedek sistem var. O devreye girdi, bütün planları alt üst oldu.”

“Protokolle altyapı maliyetleri azalacak”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bilişim ve elektronik haberleşme sektöründe altyapı yatırımlarının artırılması için mevcut altyapının ortak kullanılabilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Çünkü altyapı yatırımlarında en büyük maliyet kalemini kazı çalışmaları oluşturuyor. Bugün Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, TELKODER ve Türksat arasında imzalanan protokol ve ikili sözleşmelerle bu maliyetlerin ciddi oranda ineceğini ve ciddi tasarruflar olacağını görüyoruz” diye konuştu.

Protokolün, Türkiye’nin haberleşme altyapısının gelişmesi noktasında AK Parti hükümetlerinin göreve gelmesinden sonra en önemli ikinci dönüm noktası olacağını belirten Arslan, böylece ülke kaynaklarının çok daha etkin ve verimli kullanılacağını dile getirdi.

“İsrafın önüne geçeceğiz”

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen ise kablo sistemleri altyapısını devraldıkları 2005’ten bu yana yaklaşık 650 milyon liralık yatırım sonucu ulaştıkları altyapıyı, imzalanan protokolle sektörün ve milletin hizmetine sunma yolunda adım atmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Türkiye’deki kablo altyapısının sahibi ve işletmecisi konumundaki Türksat’ın bugün 24 ilde 1 milyon 222 bin aboneye televizyon, 850 binden fazla aboneye internet ve 485 bin aboneye telefon hizmetini, yaklaşık 6 bin 500 kilometrelik fiber ağ ve 17 bin kilometrelik koaksiyel kablo ağı üzerinden sunduğunu belirten Şen, “Ülkemiz kaynaklarıyla teşkil edilen altyapının atıl kalması, var olan altyapının değerlendirilmesi yerine yeni altyapı kurulması zaman, para ve en önemlisi insan kaynağı israfıdır. İnşallah bu protokolle bu tür israfların önüne geçeceğiz.” dedi.