Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Projesi Açılış Toplantısı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla J.W. Marriott Hotel’de gerçekleştirildi.
Açılış toplantısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra, Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç ve Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak katıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında 03 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde düzenlenen 2015-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı Açılış Toplantısı’nda kamunun tecrübesi, üniversitelerin bilimsel yaklaşımı, özel sektörün dinamizmi ve sivil toplum kuruluşlarının bütüncül bakış açısı ile e-dönüşümde tüm paydaşlarının sürece dahil edildiği belirtildi.
Bakan Elvan: “Hep birlikte, Türkiye’yi e-devlet alanında Dünya’nın önde gelen ülkelerinden biri hâline getireceğiz.”
Açılış toplantısında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’de, bilişim sektörünün 2000’li yıllara kadar yavaş ilerleyen bir sektör olduğunu 2003 yılından itibaren Dünya’ya ayak uydurma başlandığını, bugünse Avrupa Birliği’nin e-devlet endeksinde Türkiye’nin 33 ülke arasında 6. sırada olduğunu söyledi. e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısında yüzde 25’lik bir artış olduğunu, artık birçok belgenin e-Devlet Kapısı’ndan alındığını belirten Elvan, “Bu bizim için kesinlikle yeterli değil, daha üst sıralarda olmak zorundayız. Son 12 yılda yıllık ortalama yüzde 10’un üzerinde büyüyen bilgi ve iletişim sektörü var. Bu yıl yüzde 12’lik bir büyüme bekliyoruz” diye konuştu.
Vatandaşların kurum kurum dolaşmak yerine iş ya da sorunlarını e-Devlet Kapısı üzerinden çözmeleri gerektiğini dile getiren Bakan Elvan, şöyle konuştu:
“Şu anki sistemde, adli sicil belgesi, nüfus kaydıyla ilgili belgelerinizi alabiliyorsunuz ama o belgeleri bakanlık bakanlık dolaştırıyorsunuz. Böyle bir sistem olmaz. Bundan sonraki süreçte işte bu eylem planıyla biz, herhangi bir vatandaşımızın neye ihtiyacı varsa ilgili kurum tarafından e-devlet üzerinden alınıp işleminin yapılmasını istiyoruz. Bu noktaya geleceğiz. Bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. 2015-2019 Eylem Planı çerçevesinde Bakanlık yetkililerine, siyasilere ve bürokratlara büyük sorumluluklar düşüyor. Hep birlikte vatandaşın işlerini daha da kolaylaştırmak ve süratlendirmek için bu çalışmaları bir an evvel gerçekleştirip hizmete sunacağız.”
Bakan Elvan, “Türkiye’yi e-devlet alanında, bilgi ve iletişim sektörü alanında Dünya’nın önde gelen ülkelerinden biri hâline hep birlikte getireceğiz” diyerek konuşmasını sürdürdü.
“KamuNet sistemiyle tek bir bağlantı üzerinden kamu kurumlarını birbirine güvenli bir şekilde bağlamak istiyoruz.”
Bakanlıklarla belirli periyotlarla toplantılar yapılacağını ve alınan yolu kendisinin gözlemleyeceğini ifade eden Elvan, şunları söyledi:
“Kamu kurumlarının farklı farklı sistemler, yazılımlar ve donanımlar kullanıyorlar ve bu entegrasyon açısından sorun teşkil ediyor, ancak tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın yazılım ve donanımlarının ortak bir platformda toplanmasını sağlayacağız. Türkiye’de birkaç merkezimiz olacak. Tüm bu bilgiler yedekleriyle bu merkezlerde toplanacak. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları arasındaki iletişim daha hızlanacak, daha güvenli hâle gelecek ve maliyetlerde ciddi düşüş yaşanacak.”
Bakanlık olarak havacılık ve uzay dâhil bilgi ve iletişim alanında AR-GE faaliyetleri çerçevesinde proje üreten firmalara, sivil toplum kuruluşlarına ciddi destek vereceklerini bildiren Elvan, “Şu anda 1 milyar liralık kaynağımız var. Bu kaynağı tüm özel kesime, bilgi ve iletişim alanında faaliyet gösteren taraflara kullandırmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç ile Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın konuşmalarının ardından e-Devlet Kapısı paydaşlarının hatıra fotoğrafı çektirmesiyle toplantı programı sona erdi.