10 Şubat 2020
Bilişim
Genel

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleşecek olan 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyeti İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen törenle uğurlandı.

Türksat, Türk Hava Yolları, TÜBİTAK, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve İGA Hava İşletmesi sponsorluğunda gerçekleşen 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetinin uğurlama törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katıldı.

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antarktika'ya düzenlenecek 4. Ulusal Bilim Seferi kapsamında, 24 kişilik sefer ekibinin uzun, heyecanlı ve meşakkatli bir yolculuğa çıkacağını söyledi.

Antarktika kıtasının herhangi bir ülkenin yönetimi altında olmadığını hatırlatan Varank, "Kıtanın idaresi, Antarktika Anlaşması'na üye danışman ülkelerin oylarıyla yürütülüyor. Biz bu anlaşmaya 1995 yılında gözlemci statüsüyle taraf olduk. Nihai hedefimiz, danışman ülke konumuna geçerek kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır." dedi.

Mustafa Varank, kutup araştırmalarının Dünya’nın geçmişine olduğu kadar geleceğine de ışık tutan bir nitelik taşıdığını vurgulayarak, "Kutuplar konusunda yaptığımız bu atılımla, bilimsel araştırmalarda öne çıkmak ve küresel vizyonumuzla adımızdan söz ettirmek istiyoruz. Bu vesileyle 4. Ulusal Bilim Seferi'mize sponsor olan Türk Hava Yolları'na, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ne, Türksat’a ve İGA Havalimanı İşletmesi'ne çok teşekkür ediyorum." dedi.

Varank, sefer ekibinin birazdan ailelerine veda edip 15 bin kilometrelik zor ve cesaret isteyen bir yolculuğa çıkacağını belirterek, ekibin şanlı Türk bayrağını gururla dalgalandığı Beyaz Kıta'da önemli çalışmalar yapacağına yürekten inandığını söyledi.