20 Ocak 2022
Genel

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında kullanılacak Milli Teknolojilerin Tanıtım ve Teslim Töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende Türksat A.Ş Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, Isatphone 2 Uydu Telefonu ve BGAN Uydu Modemi, Beyaz Kıta’da yürütülecek bilim projeleri kapsamında TÜBİTAK ekibine teslim etti.  

TÜBİTAK Başkanlık Binası'nda gerçekleştirilen törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın yanı sıra TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Aselsan İcra Kurulu Başkanı Haluk Görgün, Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ve Türksat A.Ş Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel katıldı. Törende konuşan Bakan Varank, Antarktika Anlaşmalar sisteminde 'danışman ülke' statüsü kazanarak, Antarktika’da Türk bayrağını dalgalandırmak ve kıtanın geleceğinde söz sahibi olma hedefi güttüklerini dile getirdi. Kutupların doğal bir laboratuvar niteliğinde olduğunu ifade eden Varank, kutupların dünyanın geçmişine de bugününe de ışık tutabilecek bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Varank: “Türksat bu projeye önemli desteklerde bulundu”

Bakan Varank, Milli Teknoloji Hamlesi ruhu ve yerli imkanlarla geliştirilen birçok teknolojik ürünü, test edilmesi amacıyla sefer ekibinin hizmetine sunduklarını dile getirerek, kutuplarda yapılan çalışmaların çok zorlu hava şartları altında gerçekleştirildiğini anımsattı. Bu nedenle hem ekibin güvenliği hem de çalışmaların kalitesi açısından burada kullanılacak makine ve teçhizatın yetkinliğinin çok önemli olduğuna değinen Varank, “Eğer makine teçhizat konusunda dışa bağımlı iseniz çalışmalarınızın sürdürülebilirliği risk altına girebilir. Her şeyden önce, bunlar yüksek teknolojili pahalı ürünler. Sürekli dışardan aldığınızda ciddi bir maliyet ortaya çıkarıyor. Türksat’ta bu projenin başından beri çok önemli destekleri bulundu ve verdiği destekler bizler için hayati öneme sahip" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında kullanılacak Milli Teknoloji ürünleri TÜBİTAK ekibine teslim edilirken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, Aselsan İcra Kurulu Başkanı Görgün, Havelsan Genel Müdürü Dr. Nacar ve Türksat A.Ş Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Demirel aile fotoğrafı çektirdi.