Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, KamuNet’in (kamu sanal ağı) tüm kamu kurumlarında kullanılması için bir genelge hazırladıklarını ve yakında yayınlanmasının sağlanacağını söyledi.
Bakan Arslan, KamuNet Projesi̇ Tanıtım Etki̇nli̇ği̇ ile 2016-2019 Ulusal Si̇ber Güvenli̇k Strateji̇si̇ ve Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışına katıldı.
Arslan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatın ayrılmaz bir parçası hâline geldiğini, yaşanan gelişmelerin çeşitli siber tehditleri de beraberinde getirdiğini ve bunun toplumda güvenlik kaygılarına yol açtığını ifade etti.
Siber tehditlerden uzak durmak adına sektörün faydalarından yararlanmamanın söz konusu olamayacağını belirten Arslan, “Serçeden korkup da darı ekmeyecek değiliz.” dedi.
Arslan, hiçbir bilişim sistemini yüzde 100 güvenli yapmanın mümkün olmadığını vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Güvenlik açıklarını minimize etmek önemli. Kaşgarlı Mahmud’un çok güzel bir sözü var: ‘Avcı nice tuzak bilirse, av da onca yol bilir.’ Siber güvenlikle ilgili düşman ne kadar saldırı gerçekleştirirse, bizim de buna karşılık o kadar tedbir almak, o kadar yeni yollar bulmak gibi bir zorunluluğumuz var.”
“KamuNet’e 8 kurum dâhil oldu”
Bakan Arslan, yoğun çalışmalar sonucunda uçtan uca güvenlik platformu olan KamuNet ağını geliştirdiklerini anlatarak, sisteme hâlihazırda 8 kurumun dâhil olduğunu söyledi.
KamuNet’in herkese açık olan internet ağını kullanmadığını ve sadece kamu kuruluşlarının iletişim kurmasını sağladığı için siber güvenlik risklerini en aza indirgediğini bildiren Arslan, tüm sistemin tek bir noktadan izlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Arslan, kamu verilerinin KamuNet ağı üzerinden daha güvenli şekilde iletilmesiyle hem kamu verilerinin, hem de vatandaşlara ait kişisel bilginin saklandığı büyük veri altyapılarının güvenliğinin sağlanacağını belirtti.
Tüm kamu kurumlarının KamuNet ağına dâhil olması için çalışmaların sürdüğüne işaret eden Arslan, “KamuNet ağının tüm kamu kurumlarında kullanılması için bir genelge hazırladığımızı ve yakında bunun yayınlanmasının sağlanacağını vurgulamak isterim. Yakın zamanda KamuNet ile ilgili kamu kuruluşlarının siber güvenliği sağlanmış olacak.” diye konuştu.
KamuNet ile kamu kurum altyapısı en güvenli olan ülkeler ligine yükseleneceğini dile getiren Arslan, ancak siber güvenliği sağlamanın sadece kamusal anlamda alınacak önlemlerle gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.
Usta bilgisayar korsanlarının acemi bilgisayar kullanıcılarını hedef aldığını ve geçen ay birçok ülkede internet erişimini sarsan siber saldırılarının düzenlendiğini hatırlatan Arslan, bu saldırıların zombi bilgisayarlar aracılığıyla yapıldığının bilindiğini söyledi.
“Veri merkezleri oluşturulurken enerji harcamaları birinci sırada”
Arslan, bu strateji ve eylem planının, katılımcı ve yenilikçi stratejik adımlarla güçlendirildiğini bildirerek, kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar olmak üzere tüm paydaşları kapsayacak, sorumluluklar vererek ekosistemin oluşturulmasına katkı sağlayacak şekilde hazırlandığını vurguladı.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün açıklanan Türkiye’deki veri merkezlerinin sayılarının artırılması konusuna değinen Arslan, Bakanlar Kurulu’nda Pazartesi günü konuya ilişkin yaptıkları sunumda, Türkiye’de üretilen kişisel ve kamusal verilerin ülke içinde kalması gerektiğini, büyük veri merkezleri oluşturulurken enerji harcamalarının birinci sırada yer aldığını anlattıklarını ve destek istediklerini söyledi.
Arslan, dün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’de söz konusu konuya yer verildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bu konuda müteşekkiriz. Hedefimiz, özellikle enerji desteği vermek, gerekirse sanayi elektriğiyle eşdeğer tutup, personel giderleri, vergi, SSK konularında destekler sağlamak, ilk kurulumda gümrük vergilerini sıfırlamak veya sıfıra yakın almak, kredi desteği sağlamak, arazi tahsis etmek, özellikle kamu arazisini bedelsiz tahsis etmek. Yani Doğu’daki 23 ilin diğer illerle arasındaki kalkınmışlık farkını gidermek adına cazibe merkezleri kurduk ve bu cazibe merkezleri kapsamında birçok destek verdik. Adeta bu sektörü o cazibe merkezleriyle bir tutacak destek ve teşvikleri vereceğiz. Derdimiz sektörümüzü büyütmek, geliştirmek, ülkemizdeki verilerin ülkede kalması, hatta mümkünse yurtdışından gelip birilerinin yatırım yapması, ülkemizde büyük veri merkezleri kurması. Çünkü biliyoruz ki bu sektör ekonominin, ticaretin, hayatı kolaylaştırmanın olmazsa olmazı.”