Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Türkiye’de uzayla ilgili tüm birimleri tek bir çatı altında toplayan Türkiye Uzay Ajansı’nın 2015 yılında kurulacağını söyledi. Bakan Elvan, Türksat A.Ş. Gölbaşı yerleşkesinden canlı olarak Cine5’te yayınlanan “Dijital Hayat” programında Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasından Türksat 6A haberleşme uydusunun üretimine, e-Devlet Kapısı hizmetlerinden Ulusal Konum Belirleme Sistemi ile ilgili çalışmalara kadar birçok konuda konuştu.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Türkiye’de uzayla ilgili tüm birimleri tek bir çatı altında toplayan Türkiye Uzay Ajansı’nın 2015 yılında kurulacağını söyledi.
Bakan Elvan, Türksat A.Ş. Gölbaşı yerleşkesinden canlı olarak Cine5’te yayınlanan “Dijital Hayat” programında Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasından Türksat 6A haberleşme uydusunun üretimine, e-Devlet Kapısı hizmetlerinden Ulusal Konum Belirleme Sistemi ile ilgili çalışmalara kadar birçok konuda konuştu.
Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulması ile ilgili olarak kanun tasarısı hazırladıklarını belirten Elvan, şunları söyledi:
“Türkiye’de uzayla ilgili tüm birimleri tek bir çatı altında toplayan Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız. Bu çerçevede bir kanun tasarısı hazırladık ve Başbakanlığa gönderiyoruz. Eğer zamanımız el verirse seçimlerden önce bunu çıkarmak istiyoruz. Ama zamanımız yeterli olmazsa Meclis’teki takvimin sıkışık olması hâlinde bu tasarı seçim sonrasına kalacak. Ama mutlaka 2015 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kuracağız.”
“Türksat 6A uydusunu tamamıyla yerli üretmek istiyoruz”
Türksat 6A haberleşme uydusunun Türkiye’de tamamen yerli üretim ile oluşturulacağını ifade eden Elvan, “Uydu Test ve Entegrasyon Merkezini kurduk. Burada uyduların her türlü testi mümkün olacak. Avrupa’nın en iyi test merkezlerinden bir tanesi olan merkezde uydu imalatımızı yapacağız. Türksat 6A uydusunu biz tamamıyla yerli üretmek istiyoruz. Bununla ilgili projeyi başlattık.” dedi.
“2015-2016 öğretim yılında tüm üniversitelerimiz elektronik ortamda kayıt yapabilecek”
2014-2015 eğitim öğretim yılı içinde 30’un üzerinde üniversitede elektronik kayıt işlemlerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Elvan, “Üniversitede bu tür kayıtlar gerçekleştirildi. Türksat Genel Müdürümüz ve ekibi yoğun şekilde çalışıyor. 2015-2016 öğretim yılında tüm üniversitelerimizi bu sisteme dâhil edeceğiz; üniversiteyi kazanan öğrencilerimiz üniversiteye gitmeden elektronik ortamda kayıt gerçekleştirebilecek.” dedi.
“e-Devlet Kapısı kullanma yaşı 15’e düştü”
Elvan, e-Devlet Kapısı uygulamalarının yaygınlaştırılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“İnsanlarımızın daha genç yaşta bu uygulamalara adapte olmasını istiyoruz, Aslında belki 15 yaşındaki bir gencimizin çok fazla e-devletle ilgili ihtiyacı olmayabilir. Ama hangi kurum ne iş yapıyor acaba, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde hangi iş ve eylemler gerçekleştiriliyor, neler yapılıyor, araçlara yönelik ne tür düzenlemeler var bilmesi güzel olur. Ayrıca 15 yaşına indirilmesinin önemli bir getirisi oldu, abone sayımızda ciddi artış söz konusu oldu, bundan sonraki süreçte de olacak. Önümüzdeki dönemde de özellikle yine Türksat yönetimi liselere yönelik, üniversitelere yönelik e-Devlet Kapısı’nın yaygınlaştırılmasına yönelik değişik programları olacak. Bu programlarla e-Devlet Kapısı’nın kullanımını daha da yaygınlaştırmak istiyoruz.”
Aktif Bilgilendirme Sistemi
Aktif bilgilendirme sistemi ile ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını belirten Elvan, bu konuda şöyle konuştu:
“Tüm yazılımları hazır. Son derece yaralı bir sistem. Akıllı telefonlardan sonra Türksat’ın bu aktif bilgilendirme sistemine yönelik bir uygulaması söz konusu olacak. Diyelim ki herhangi bir trafik cezası aldınız, SMS veya elektronik postayla, bu araçlar kullanılarak aktif olarak vatandaş bilgilendirilecek. Türksat’ın gerçekten son 1 yıl içerisinde yapmış olduğu en önemli uygulamalardan bir tanesi bu.”
Ulusal Konumları Belirleme Sistemi
Elvan, Türkiye’nin bölgesinde kendi konumlama sistemini oluşturması için bir proje başlatıldığını söyleyerek, “Türksat bu projeyi başlattı. Henüz daha başlangıç aşamasındayız, bu proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Kendi konumlama sistemimizi de tabi gelecek yıllarda oluşturmak istiyoruz.” dedi.
“2015 sonu itibariyle 4G’ye geçmiş olacağız”
2015 sonunda 4G hizmetini Türkiye’de hayata geçirmek istediklerini belirten Elvan, “Bununla ilgili Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ön çalışmalarını tamamladı ve Bakanlığımıza gönderdi. Şu anda Bakanlığımız, BTK’nın çalışmalarını değerlendiriyor. Bakanlığımız BTK’ya aktaracak ve ihaleyle ilgili süreci böylece başlatacağız. Bizim buradaki hedefimiz şu: 2015 sonu itibariyle 4G uygulamalarına Türkiye’de geçmek istiyoruz.” dedi.
“İnternet ucuzlayacak”
Son üç yıllık süreçte internet fiyatlarında ciddi bir ucuzlama olduğunun altını çizen Elvan, fiyat ucuzlamasının devam edeceğini ve süreç içerisinde bu ucuzlamanın hep birlikte görüleceğini söyledi.
Erişim Sağlayıcılar Birliği
Konuşmasında Erişim Sağlayıcılar Birliği hakkında bilgi de veren Elvan, birliğin henüz yeteri kadar tanınmadığını ifade ederek, birliğin işlevi ve yaptıklarını şu şekilde aktardı:
“Diyelim ki sizin şahsınıza yönelik bir hakaret söz konusu oldu. Bunu Twitter’a bildirdiniz. Twitter uyarınızı dikkate almadı ve aynı içerik orada devam etti. Mahkemeye başvurdunuz, mahkemenden o içeriğin çıkarılmasına yönelik bir karar aldınız. Bu kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderiyorsunuz. Erişim Sağlayıcıları Birliği, bu erişimi kim sağladıysa ona ulaşıp, söz konusu erişimin engellenmesini sağlıyor; yani mahkeme kararının uygulanmasını sağlıyor.”
Elvan Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin erişim sağlayan şirket temsilcilerinden oluştuğunu belirterek, “Birlikte Türk Telekom’un üyesi de var, Superonline’nın üyesi de. Avea’ın da var, Türkcell’in de.” dedi.
Elvan ayrıca, şahsa yönelik hakaret olduğunda mahkemeye gitmeden de Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne başvurulabileceğini bildirdi.