01 Kasım 2018
Genel

Türksat’ın stratejik ortaklığında bu yıl dördüncüsü düzenlenen Global Satellite Show’un açılışı, İstanbul Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış programına Dubai’den canlı yayınla bağlanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, yapımı devam eden Türksat uyduları hakkında açıklamalarda bulundu.

TRT Haber muhabirinin sorularını cevaplayan Bakan Turhan, Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularında “ön tasarım gözden geçirme” fazlarının tamamlandığını, “kritik gözden geçirme” safhasının devam ettiğini, Türksat 5A’nın 2020 yılında, Türksat 5B’nin ise 2021 yılında uzaya gönderilmesinin hedeflendiğini bildirdi. Turhan, Türksat 6A’nın ise yerli olarak üretildiğini ve 2020 yılının sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Global SatShow Başladı

4. Global Satellite Show fuarının açılış programına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt’un yanı sıra, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, TRT Genel Müdür Yardımcısı Murat Akgüç, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı Esat Çıplak ve İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay katıldı.

Açılış programında katılımcılara hitap eden Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Türksat 5A haberleşme uydusu 31 derece Doğu yörüngesindeki yerine gönderildiğinde Türkiye’nin söz konusu yörüngede artık, kiralık uydu yerine kendi uydusunu işleteceğini bildirdi. Bakan Yardımcısı İskurt, Türksat 6A uydusunun tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin kendi uydusunu yapabilen sayılı ülkeler arasına gireceğini kaydetti.

Etkinlikte Türksat tarafından üretilen SOTM anten teknolojisi kullanılarak, Akdeniz açıklarında bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı TSCG Umut adlı gemiyle ve Afrin’de bulunan TRT ekibiyle görüntülü canlı yayın bağlantısı gerçekleştirildi.

Ultar HD 8K Yayın Türksat Standında

Global Satellite Show’da ilk defa Ultra HD 8K yayın teknolojisi de Türksat standında izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Türksat’ın yeni yayıncılık teknolojilerine öncülük etme vizyonuyla başlattığı çalışma kapsamında, İstanbul’un Ultra HD 8K teknolojisiyle elde edilmiş görüntüleri katılımcılardan yoğun ilgi gördü.