Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, uydu sektöründe Türksat 6A haberleşme uydusu ile yerli uydu çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “Uydu yer istasyonları için de yeni yer sistemi projelerinin yerli kaynaklarla yürütülmesini hedefliyoruz.” dedi.
Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen Inmarsat SatCom Clup etkinliğinde video konferans bağlantısıyla yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerçekleşen milli teknoloji hamlesiyle adımların daha sağlam atıldığını ifade etti.
15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından her alanda yerli ve milli üretim atağına kalkıldığını vurgulayan Sayan, bu konuda Türkiye’nin, kısa sürede Dünya’yı kendisine hayran bırakacak şekilde gelişme kaydettiğini bildirdi.
Türkiye’nin yakın zamanda yerli ve milli üretimlerle teknolojinin her alanında sektörlere yön veren ülke olmak için çalışmaya devam edeceğini dile getiren Sayan, uydu teknolojileri alanında büyük değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığını söyledi.
Sayan, uydu haberleşme altyapı ve hizmetlerinde AR-GE ve yerli üretimi teşvik amacıyla Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin oluşumuna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve BTK tarafından destek verildiğine dikkati çekerek, “Küp uydu teknolojisinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla ASELSAN tarafından geliştirilen ASELSAT Küp uydusuna test deneme izni verildi.” diye konuştu.
“Brexit sonrasında da güçlü ilişkiler kurmak önemli”
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott da Türkiye ve İngiltere’nin uzun yıllara dayanan güçlü ikili ilişkilere sahip olduğunu vurguladı.
İki ülkenin bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarındaki işbirliği potansiyeline dikkati çeken Büyükelçi Chilcott, iki ülkenin uzay alanına ilişkin çalışmalarından da memnuniyet duyduğunu vurguladı.
Büyükelçi Chilcott, uzay, uydu ve telekomünikasyon alanlarında yürütülen işbirliğinin Türkiye ve İngiltere’nin ortak vizyonunu yansıttığını belirtti.
Türksat ve Inmarsat tarafından atılan adımların diğer Türk ve İngiliz şirketlerce de takip edilmesini arzu ettiğini vurgulayan Chilcott, teknoloji alanında çalıştıkları takdirde küresel ihracat pazarının geleceğinin Türkiye ve İngiltere için parlak olacağını söyledi.
Şen: “Türksat uydu ve uzay teknolojilerine katkı sunmaya devam edecek”
Türksat Genel Müdürü Cenk Şen de Inmarsat ile yaptığı işbirliği kapsamında Türksat’ın, uydu üzerinden telefon ve veri haberleşmesi sunabildiğini söyledi.
Global Xpress hizmetiyle kutuplar hariç tüm Dünyayı kapsayan ve mobil olarak da uçak ile gemilere yüksek hızlı veri hizmeti verebilen Inmarsat-5 serisinin Ka-Bant uydularının 2015’te hizmete alındığını ifade eden Şen, “Global Xpress hizmetinin şirketimiz tarafından verilmesiyle uydularımız kapsama alanı dışındaki bölgelere de mobil ve sabit olarak yüksek hızlı data hizmeti verilebilecektir. Bu hizmette öncelikli hedef pazarımız uçak ve gemi filolarına data hizmeti verebilmektir.” diye konuştu.
Türkiye’nin 100. yılına yakışır bir şekilde Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A haberleşme uydusu projeleriyle Türkiye’nin 2023 hedeflerine güçlü bir şekilde ulaşmak üzere yeni lokasyonlarda çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Şen, uydu ve uzay teknolojileri alanında katkı sunmaya, var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Inmarsat şirketi CEO’su Rupert Pearce da video konferans bağlantısıyla yaptığı konuşmada, hizmetlerini, Türkiye’nin milli ve lider uydu operatörü ve stratejik iş ortakları Türksat ile yakın işbirliği içinde sunduklarını belirterek, Inmarsat olarak son kullanıcıları desteklemek, Türk teknoloji şirketleriyle ittifak kurmak ve projelerde Türksat uydularının milli kapasitesini kiralamak için yeni proje fırsatlarını da aktif bir şekilde takip ettiklerini bildirdi.