10 Ocak 2022
Uydu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, ATV, A Para ve A Haber'in ortak canlı yayınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayın sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla ve Spacex'in kurucusu Elon Musk ile gerçekleştirdiği video konferansı ve yeni proje üzerinde anlaşıp anlaşmadıkları gibi çeşitli konulardaki soruları yanıtladı.

Yanıt olarak, "Uydular ve uzay teknolojileri, nitelikli uzmanlık ve özel altyapı gerektiren teknolojilerdir" dedi.

Bu adımları Türksat üzerinden attıklarını kaydeden Erdoğan, "Son yıllarda Türkiye'de nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve uydu ve uzay ekosistemi için altyapının oluşturulması yönünde önemli adımlar attık" dedi.

3. Nesil Türksat 3A uydusunun 2008 yılında hizmete girmesinden bu yana 4. ve 5. nesil uydu projeleri boyunca nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi için eğitim ve teknoloji transfer programları hayata geçirildi" dedi.

Erdoğan, bu projeler boyunca eğitim almış teknik uzmanlardan oluşan ekibin, halen yapım aşamasında olan Türksat 6A gibi yeni uydu projelerine önemli katkılar sağlamasının yanı sıra, Türkiye'nin uydu ve uzay ekosisteminin oluşmasında ve yeni nesil insan kaynağının yetiştirilmesinde önemli rol oynadığını da belirtti.

"Uydu sistemlerinin entegrasyonu ve test edilmesi için bir altyapı oluşturmak için de anlam yatırımları yapılmıştı ve bu yatırımlar 2015 yılında açılışı yapılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (SSITC) kendini gösterdi" diye ekledi.

Merkez, Türk Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türksat işbirliği ile inşa edilmiştir.

Erdoğan, "Hem Türksat 6A hem de İMECE uydularının test ve üretim süreçleri SSITC'DE eğitimli insan kaynakları tarafından yürütülüyor" dedi.

"Türksat 6A uydusu, Spacex'in Falcon 9 roketinde 2023 yılında uzaya gönderilecek" dedi ve % 100 yurt içinde inşa edildiğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan son olarak, bu çabalar sayesinde bu alandaki dışa bağımlılığın azalacağını ve Türkiye'nin de bu alanda ihracat gerçekleştirmesini sağlayacağını söyledi.