25 Haziran 2015
Genel

Tüm vatandaşların e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetlere daha kolay, hızlı ve kaliteli erişimlerinin sağlanmasının yanı sıra dört temel engelli grubu (görsel, işitsel, fiziksel ve zihinsel), yaşlı bireyler ve diğer sebepler ile web içeriğine erişim güçlüğü yaşayan vatandaşların da bu hizmetlere erişiminin sağlanması büyük önem arz ediyor. Bu amaç ile, e-Devlet Kapısı sistemi dâhilindeki tüm bileşenler ilgili uluslararası kabul görmüş teknik standartlara azami ölçüde uyum gösterecek şekilde tasarlandı.

Tüm vatandaşların e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetlere daha kolay, hızlı ve kaliteli erişimlerinin sağlanmasının yanı sıra dört temel engelli grubu (görsel, işitsel, fiziksel ve zihinsel), yaşlı bireyler ve diğer sebepler ile web içeriğine erişim güçlüğü yaşayan vatandaşların da bu hizmetlere erişiminin sağlanması büyük önem arz ediyor. Bu amaç ile, e-Devlet Kapısı sistemi dâhilindeki tüm bileşenler ilgili uluslararası kabul görmüş teknik standartlara azami ölçüde uyum gösterecek şekilde tasarlandı.
 

e-Devlet Kapısı’na çifte sertifika

TÜRKSAT AŞ’nin e-Devlet Kapısı ‘kullanılabilirlik’ ve ‘erişilebilirlik’ konusunda iki ayrı sertifikaya layık görüldü. TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, ödülü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan aldı.
 
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin birlikte organize ettiği 3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı Ankara’da gerçekleştirildi. 
Konferansta TÜRKSAT AŞ’ye e-Devlet Kapısı’na ‘Kullanılabilirlik ve ‘Erişilebilirlik’ konusunda iki ayrı sertifika verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ödülü  TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül’e verdi. Konferansta ayrıca, “Beyaz Şapkalı Hacker” yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Bakan Işık tarafından takdim edildi. 

Türkiye’nin Bilişim Sektörü 35 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmine Sahip

Konferansın açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’de bilişim sektörünün en önemli ihtiyacının nitelikli personel olduğunun altını çizdi. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki büyüklüğünün yaklaşık 5 trilyon dolar olduğunu anımsatan Bakan Işık, "Bakanlığımızın 2013 yılı verilerine göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ülkemizde yaklaşık 35 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmıştır. Şirket bilançolarına yansıyan yurt dışı satış rakamı ise yaklaşık 1,7 milyar dolara yükselmiştir" ifadelerini kullandı.

Gül:  “Bilgisayarlar Ve Cihazlar Konuşuyor”

TÜRKSAT Genel Müdürü Ensar Gül;

“İnternette yüzlerce standardı vardır. Tüm ülkelerdeki bilgisayarlar birbirleri ile konuşuyor. Dünyadaki milyarlarca cihazın birbiriyle konuşması için yeni standartlar geliştirmeliyiz”

Bilişimde Standardizasyon Büyük Önem Taşıyor

Bakan Işık’ın ardından söz alan TÜRKSAT Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül de teknolojinin geniş kesimlerde kullanılmasında standardizasyonun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Gül, “İnternette yüzlerce standartları vardır. Tüm ülkelerdeki bilgisayarlar birbirleri ile konuşuyor. Dünyadaki milyarlarca cihazın birbiriyle konuşması için yeni standartlar geliştirmeliyiz” dedi. Prof. Dr. Gül, katılımcılara teşekkür ederek, konferansın  başarılı bir şekilde geçmesini temenni etti.

2023 Hedefleri İçin Bilişim Teknolojilerinde Önde Olmalıyız

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan ise bilişim teknolojilerinde yaşanan değişimin baş döndürücü olduğuna işaret etti. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Türk Standartları Enstitüsü’nün ortak işbirliği protokolü kapsamında bilişim hizmetlerin standardizasyonuna büyük önem verdiklerini anlatan Prof. Dr. Doğan, “1990’lı yıllardan itibaren bilişim teknolojilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünyada söz sahibi olmak istiyorsak, bu teknolojileri geliştiren ülke olmak durumundayız. 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, iletişim teknolojileri konusunda ileride olmamız gerekiyor” dedi. 

Bilişim ve İletişimde Sertifika Üreten Ülkeler Arasına Girdik

Kurum olarak bilişim sektöründe, sistem, ürün, hizmet, süreç, yetkinlik belgelendirilmesi eğitimleri verdiklerini anımsatan Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, son yıllardaki istikrar ortamıyla birlikte bilişim ve iletişim konusunda Türkiye’nin sertifika üreten ülkeler arasına girdiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Bilişimde Sertifikasyonun Önemi’ ve ‘Bilişimde Güven’ konulu iki ayrı oturum gerçekleştirildi. Programda ayrıca katılımcı kuruluşların siber güvenlik konusundaki çalışmalarının anlatıldığı ayrı bir oturum daha düzenlendi. TÜRKSAT A.Ş., ‘Bilişimde Güven’ ana temalı, 3. Bilişim Teknolojileri Standartları Konferansı’na destek verdi.

e-Devlet Kapısı Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştirdi

e-Devlet Kapısı’nın kullanılabilirlik ve erişilebilirlik açısından yeterliliği, 12 Mart 2014 tarihinde Türk Standartları Enstitüsü Bilişim Teknolojileri Komisyonu tarafından onaylanmış ve e-Devlet Kapısı, ISO 9241-151 ve ISO/IEC 40500 sertifikalarını almaya hak kazandı.

Bu standartlar ile ilgili Türkiye'deki ilk belgelendirme e-Devlet Kapısı için yapıldı. e-Devlet Kapısı aracılığıyla sunulan bilgi ve hizmetlerin mümkün olan en geniş kitleye sunulabilmesi ve erişilebilirliğinin tüm vatandaşları kapsayabilmesi en önemli hedefler arasında yer alıyor. Tüm vatandaşların e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetlere daha kolay, hızlı ve kaliteli erişimlerinin sağlanmasının yanı sıra dört temel engelli grubu (görsel, işitsel, fiziksel ve zihinsel), yaşlı bireyler ve diğer sebepler ile web içeriğine erişim güçlüğü yaşayan vatandaşların da bu hizmetlere erişiminin sağlanması büyük önem arz ediyor. Bu amaç ile, e-Devlet Kapısı sistemi dâhilindeki tüm bileşenler ilgili uluslararası kabul görmüş teknik standartlara azami ölçüde uyum gösterecek şekilde tasarlandı. e-Devlet Kapısı’nın kullanılabilirlik ve erişilebilirlik testleri, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Laboratuvarı tarafından gerçekleştirildi ve testler başarı ile sonuçlandı.