17 Ocak 2018
Genel

35 milyondan fazla kullanıcının yararlandığı e-Devlet Kapısı’nda yılsonu hedefi, 40 milyon kullanıcı olarak belirlendi.

e-Devlet Kapısı, 18 Aralık 2008'de 22 hizmetle açılmıştı. Bugün kapı üzerinden 35 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcıya, 2 bin 800’ün üzerinde hizmet sunuluyor.

www.türkiye.gov.tr adresinden ulaşılarak güvenle işlem yapılabilen e-Devlet Kapısı, hizmet sayısı ve çeşitliliğinin artması sonrasında yeni arayüz tasarımıyla hizmet vermeye başladı.

e-Devlet Kapısı kullanıcılarının yarıya yakını, erişim kanalı olarak mobil cihazları tercih ediyor. Yeni teknolojilere uyumlu hâle getirilen portalda, kullanılan cihazın boyutuna göre içerik akıllı şekilde biçimlendiriliyor.

Çoklu dil desteği

Hizmetlerin “sağlık”, “eğitim”, “ulaşım”, emniyet” gibi kategoriler altında gruplandırılmasıyla erişimi kolaylaştırılan e-Devlet Kapısı, engelli kullanıcıların da sorunsuz erişimi amacıyla yeniden tasarlandı.

e-Devlet Kapısı’nın önceki tasarımında hizmetlere erişimde karşılaşılan sorunlara karşı yeni tasarımda ilgili/ilişkili hizmetlere kolay erişim imkânı sağlanarak kullanıcılara hizmet önerileri sunuldu.

Birçok kurum tarafından farklı sayfalarda sunulan hizmetlere artık tek noktadan erişilebiliyor. Çoklu dil desteği altyapısı da yeni tasarımla kullanıma hazır hâle getirildi.

Son 1 yılda en sık kullanılan hizmet "4A hizmet dökümü"

e-Devlet Kapısı üzerinden en sık kullanılan hizmetler arasında 206 milyonun üzerinde görüntülemeyle “4A hizmet dökümü” (Sosyal Güvenlik Kurumu) ilk sırada yer alıyor. Bunu yaklaşık 134 milyon görüntülemeyle “mahkeme dava dosyası sorgulama” (Adalet Bakanlığı) ve 94 milyon görüntülemeyle “vergi borcu sorgulama” (Gelir İdaresi Başkanlığı) takip ediyor.

Mobil hat, trafik cezası, e-bordro, hava tahmini, tapu bilgisi, günlük döviz kurları, trafik cezası, öğrenci belgesi, yurtiçi seçmen kaydı ve IMEI sorgulama işlemleri vatandaşların en fazla faydalandığı diğer hizmetler arasında yer alıyor.

Ayrıca, nüfus cüzdanı örneği, askerlik belgesi, üniversite kaydı, ikametgâh gibi belgelerin sağlanmasının yanı sıra, cep telefonu hattı sorgulama, araç muayene bilgisi sorgulama, patent başvurusu gibi daha birçok işlem anlık gerçekleştirilebiliyor.