Erişim Sağlayıcıları Birliği Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
Erişim Sağlayıcıları Birliği, 2019 ve 2020 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Genel Kurul, Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türksat A.Ş. Hukuk Müşaviri Mehmet Çerikçi’nin bilgilendirme konuşmasıyla başladı.
Olağan genel kurul programına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Dr. Sayan, teknolojik gelişmelerin riskleri de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, durumun sonuçlarına yönelik savunma yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. İnternet yönetişiminde uluslararası düzenlemelerin ortak bir algı ve karar alma yöntemiyle gelişmemesinin zaaflara neden olduğuna dikkat çeken Sayan, “İnternetin doğumundan bu yana 30 yıldan uzun süre geçti. Bu başlangıçtan beri üretilen verinin yüzde 80’inden fazlası ise son iki yılda üretildi” dedi. Verinin artmasıyla birlikte hayatı kolaylaştıran internetin zaman zaman tehdit oluşturduğunun görüldüğünü vurgulayan Sayan, bu nedenle artık gelinen aşamada ülkelerin siber ordularını kurmaya başladığının da altını çizdi.
“Sosyal Ağların Sorumluluk Üstlenmesi Sağlandı”
Sayan, doğru düzenlemelerin yapılmaması durumunun internetin geleceği için büyük zafiyet doğuracağını ve zararlarının sağladığı faydadan daha da yüksek olabileceğini söyledi. Başta terör propagandası ve sosyal ağlar üzerinden terör saldırıların olabildiğine değinen Sayan, bu noktada ortak bir mekanizma gerektiğine işaret etti. Kamuoyunda “Sosyal Medya Yasası” olarak bilinen 7253 sayılı Kanunun Ekim ayında yürürlüğe girdiğini anımsatan Sayan, şunları söyledi:
Bu düzenleme ile sosyal ağlarda kişilik haklarının ihlali noktasında birçok zorluğun aşılmasını amaçladık. Yasadışı içerikte sosyal ağların sorumluluk üstlenmesi sağlandı. Bu yasa ile amacımız vatandaşların yaşadığı hak ihlalinde muhatap bulabilmesini sağlamaktı ve bu noktada da bu yasanın ne kadar yararlı olduğu anlaşıldı.
Sayan, nesnelerin interneti gibi birçok konuda ve verilerin depolandığı alanlarda ana omurgayı sağlayan erişim sağlayıcılarının yerli ve milli ürünler için çalışma yapma zorunluğunun da doğduğunu vurguladı. Türkiye’nin genç ve dinamik yapısıyla bu kapsamda potansiyeli olduğunu ifade eden Sayan, “Sadece teknoloji bazında değil, içerik kalitesini artıracak ve internetin daha bilinçli kullanılmasını sağlayacak çalışmaların da paydaşlarla birlikte yapılması gerekiyor” dedi.
“İnternet Daha İyi Bir Ortam Hâline Getirmek İçin Çalışmalıyız”
BTK Başkanı Karagözoğlu, pandeminin etkisiyle internetin yüz yüze eğitimin, kitabın ve sosyal hayatın yerini aldığını kaydederek, gelinen bu aşamada sonsuz fırsatın ve imkânın yanı sıra, tehlikelerin de doğduğunu söyledi. İnternetteki gelişmeleri yakından takip ederek, başta çocukları zararlı içerikten korumak için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Karagözoğlu, “Ancak interneti daha iyi bir ortam hâline getirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Erişim Sağlayıcıları Birliği, kuruluştan beri yaptığı çalışmalarla, mağduriyet giderme noktasında önemli adımlar attı” dedi.
ESB 400 bin öğrenciye ulaştı
Erişim Sağlayıcıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türksat Hukuk Müşaviri Çerikçi ise birliğin faaliyetleri hakkında bilgilendirme konuşması yaptı. Kanunun verdiği yetkiyi kullanarak gerekli işlemlerin birlik tarafından yürütüldüğünü ifade eden Çerikçi, “Güvenli internet noktasında da önemli çalışmalar yürütüyoruz. Şu ana kadar 400 bin öğrenciye ulaştık. Kısa film ve kamu spotu yarışmaları düzenledik” dedi.