03 Mayıs 2019
Genel
Uydu

Türksat A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, Türksat’ın hâlihazırda 3 adet haberleşme uydusunu işlettiğini belirterek, “Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının kapsama alanı ile yaklaşık 110 ülke ve 3 milyar insana ulaşıyoruz.” dedi.

SEDS Türkiye ve Hacettepe Üniversitesi tarafından 2 Mayıs 2019 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde ilk kez düzenlenen Gökmen Kongresinde konuşan Ertok, hâlihazırda Türksat haberleşme uyduları üzerinden yaklaşık 400 televizyon kanalının yayın yaptığını belirtti.  

Türksat’ın 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde haklarının bulunduğunu söyleyen Ertok, “Sahip olduğumuz bu yörünge hakları, PTT zamanında yapılan başvurularla elde edildi. Günümüzde yeni bir başvuru ile herhangi bir hak elde etmek neredeyse mümkün değil.” dedi.  

Yörünge haklarımız arasında 42 derecenin (hot location) en önemli yörünge lokasyonu olduğunu vurgulayan Ertok, “Tüm televizyon yayınları 42 dereceden yapılıyor. 42 dereceye bakan 20 milyona yakın çanak anten var.” dedi.

Üretim aşamasında olan 3 adet uydumuzun olduğunu söyleyen Ertok, şunları kaydetti:

Türksat 5A, Türksat 5B uyduları Airbus tarafında üretiliyor. Türksat 6A Türkiye’nin ilk milli haberleşme uydusu. Şu anda mühendislik modelinin üretimi aşamasındalar. 2020 yılının ortalarına doğru Türksat 5A’yı fırlatacağız. Türksat 5B’yi 2021 yılının başında Türksat 6A’yı ise 2021 yılının ortalarına doğru fırlatmayı hedefliyoruz. Böylelikle Türksat 2021 yılında 6 adet haberleşme uydusuna sahip olmuş olarak uydu filosunu 2 katına çıkarmış olacak.

Veri haberleşmesinin Türkiye’de ve Dünya’da genellikle karasal altyapı ile sağlandığını belirten Ertok, “Karasal altyapının olmadığı yerlerde uydu ile haberleşme sağlanabiliyor. Şu anda 2500’ün üzerinde köy okulunda VSAT terminallerimiz var. Bu okulların internet ihtiyacını bu şeklide karşılıyoruz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile bu kapsamda 1700 tane yeni sözleşme yaptık.” dedi.  

Euroconsult’ın 2017 raporunda Türksat 22’inci sırada bulunduğunu söyleyen Ertok, “2021 yılında uydu kapasitemizi 2 katına çıkarınca bu sıralamada daha yukarılara çıkacağımızı ümit ediyoruz.” diye konuştu.