Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türksat olarak faaliyetlerini yerli ürün üretme noktasına taşıdıklarını ve sadece uzay segmenti olan uydu sistemleri değil yer segmenti olan yer istasyonları noktasında da yerliliğe önem verdiklerini anlattı. Ertok, “Yerli ve milli uydumuz Türksat 6A’yı 2023 yılı ilk yarısında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Bununla birlikte uydularımız ile haberleşmeyi sağlayan yer istasyonlarımızın da yerli ve milli olarak üretilmesi için Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi Geliştirilmesi Projesi’ni başlattık. 2 yıl içersinde ilk sistemi de yerli olarak kurarak uydu haberleşmesinde yerli ve milli uçtan uça bir sistem sunacağız” diye konuştu.
Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA Expo 2021’de Saha İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın moderatörlüğünde “Savunma Sanayinden Sivil Sektörlere: Milli Teknoloji Hamlesi” paneline konuşmacı olarak katıldı. Türksat’ın, uydu ve uzay teknolojileri ve bilişim alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini anlatan Ertok, bir yandan milli uydu ekosisteminin geliştirilmesi için çalışırken, diğer yandan bilişim ve uzay teknolojileri altyapılarının kurulmasına ve küresel pazarlara açılmaya yönelik önemli adımlar attıklarını belirtti.
Türksat 5B ile Ka Band Kapasitesi 15 Kat Artıyor
Ertok, Türksat 5A ile birlikte Dünya’da 5’inci nesil uydu sahibi birkaç ülkeden birinin Türkiye olduğunun altını çizerek, yılın sonunda uzaya gönderilecek bir diğer beşinci nesil uydusu Türksat 5B’nin ise Ka frekans bandında yüksek veri iletim kapasitesiyle geniş bir coğrafyada hizmet verileceğini ve kapasitenin 15 kat artırılacağını söyledi. Bu yarışta gerçek anlamda önde olmak için Türksat olarak faaliyetlerini yerli ürün üretme noktasına taşıdıklarına değinen Ertok, Türksat 5A’nın ve 5B’nin yapımında teknoloji transfer programı kapsamında Türksat mühendislerinin uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulunduğunu bildirdi. Ertok, Türksat 6A’yı da en yüksek yerlilik oranıyla ürettiklerinin altını çizerek “Hedefimiz Türksat 6A haberleşme uydumuzu 2023 yılının ilk yarısında uzaya göndermek ve bu kapsamda da sözleşmelerimizi imzaladık” dedi.
Ka Bant Milli Haberleşme Sistemi 2 Yıl İçerisinde Kuruluyor
Ertok, Türksat tarafından atılan adımlar sayesinde artık Türkiye’nin milli uydulardan ve uydu alt sistemlerinden bahsedebilir hale geldiğine işaret ederek “Sadece uzay segmenti olan uydu sistemleri değil yer segmenti olan yer istasyonları noktasında da yerliliğe önem veriyoruz. Çünkü yer segmenti sistemi dediğimiz Gateway istasyonları olmadan uydularla haberleşemezsiniz. Ancak bu sistemlerin yüzde 90 pazarına sahip dünyada 3 firma bulunuyor. Biz de Aselsan’la bu noktada bir birlikteliğe giderek Ka Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirilmesi Projesi’ni başlattık. Bu proje ile artık yer istasyonlarımızı da yerli ve milli olarak üreteceğiz. 2 yıl içersinde ilk sistemi de yerli olarak kurarak uydu haberleşmesinde yerli ve milli uçtan uça bir sistem sunacağız” dedi.
Türksat SOTM Antenleri Savunma Sektöründe Aktif Kullanılıyor
Ertok, Türksat tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları kapsamında, kara, hava, deniz platformlarında kullanılabilen, uydular üzerinden çalışabilen hareketli Ka-Bant anten sistemlerini de ürettiklerine dikkat çekti. Yerli olarak üretilen SOTM anten sitemlerinin bir süredir savunma sektöründe aktif olarak kullanıldığının altını çizen Ertok, savunma sektörü için hayati öneme sahip tüm sistemlerin, Türksat sayesinde milli ve yerli olmasının ötesinde çok daha güvenli ve hızlı olacağını söyledi.