Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, Ankara Bilim Üniversitesi Uzay ve Teknoloji Webinar’ına katılarak geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilen, Türkiye’nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A'ya dair bilgi verdi. Şen, Türksat 5A ile Türkiye'nin uydu operatörleri arasında önemli rekabet şansı elde ettiğini söyleyerek, “Kendi mühendislerimiz ile yapılan Türksat 6A’yı da yakın zamanda uzaya göndererek Dünya’nın uydu üreticisi 10 ülkesi arasına gireceğiz” dedi.
Genel Müdür Cenk Şen, Ankara Bilim Üniversitesi tarafından düzenlenen Uzay ve Teknoloji Webinar’ına katıldı. Türksat 5A haberleşme uydusunun uzaya gönderilmesiyle büyük gurur duyduklarını belirten Şen, Türkiye'nin uzaydaki yarışta önemli bir adım attığını kaydetti. Şen, Türkiye'nin hâlihazırda 42 ve 50 derecelerde uydularının bulunduğunu dile getirerek, Türksat 5A'nın ise 31 derecede hizmet vereceğini ve söz konusu yörüngedeki tüm yörünge haklarının korunmasını sağlayacağını söyledi. Uzaya fırlatma işlemi 33 dakikada gerçekleşse de Türksat 5A’nın uzaya gönderilme sürecinin Kasım 2017’de imzalanan bir sözleşme ile başladığını vurgulayan Şen, uydu metodolojisinin çok farklı olduğunu ve bu nedenle üretim aşamalarının çok önemli olduğunu açıkladı. Türksat 5A uydusunun veri aktarım ve yayıncılık hizmeti sunacağını anlatan Şen, şöyle konuştu:
Kapasite olarak tabi önceki uydulardan bir hayli üstün. Bunun nedeni şu: Uydunun üst sınır ağırlığı var. O ağırlığını nasıl kullanacağınız sizin elinizde. Eğer uydunun ömrünü uzatmak istiyorsanız yeni teknolojiler buluyorsunuz ki Türksat 5A’da kullanılan sistem elektrik itki sistemi. Bu sistemin bize getirdiği teknoloji, uydunun yükünü hafifletiyor. Uydunun bu hafifliğinden ortaya çıkan fırsatı da siz daha fazla frekans bandı ve daha fazla uydu kapasitesi ortaya koyarak değerlendiriyorsunuz.
Yeni Ku-Bant
Uzayda yörünge ve frekans bantları olmak üzere iki önemli faktörün olduğunu anlatan Şen, Türksat 5A ile Türkiye’ye yeni yörüngelerde farklı frekans bantlarında önemli kabiliyet kazandırıldığını vurguladı. Şen, mevcut frekans bantlarının ihtiyacı karşılamadığı durumlarda yeni frekans bantlarının kullanıma açıldığını ve Türksat 5A ve Türksat 5B uydularının bu kapsamda açılan “Yeni Ku-Bant” frekans bandına sahip uydular olduğunu ve kapsama alanına Güney ve Orta Batı Afrika’yı dâhil ettiğini ifade etti.
-Türkiye uydu teknolojilerinde yerli üretime önem veriyor
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak her şeyin değiştiğini belirten Şen, teknoloji yarışında yer alması gereken Türkiye'nin, özellikle uydu teknolojileri alanında ciddi gayret gösterdiğini vurguladı. Söz konusu çabalar doğrultusunda Türksat 6A ile ilgili çalışmaların başlatıldığını anımsatan Şen, uydunun Türksat 3B, Türksat 4A ve Türksat 4B’nin yanı sıra Türksat 5A ve Türksat 5B’de yetiştirilen Türk mühendisler tarafından yapıldığını söyledi. Şen, özellikle Türksat 5A ve Türksat 5B üretim sürecinde 12 Türk mühendisin yetiştirildiğine de işaret ederek şunları söyledi:
Uzay multidisipliner bir ortam ve bu nedenle uzayla sadece uzay mühendisi uğraşacak diye bir şey yok. Makine mühendisinin de, bilgisayar mühendisinin de, endüstri mühendisinin de görevi var. Hatta fizik ve mühendisleri ve temel bilimler de var. Gençlerimiz bunu dikkate alsınlar. Çünkü uydular çok ciddi teknolojik geliştirmeler yaşamak zorunda ve yeryüzü kaynakları tükenmek üzere. Artık, uzaya erişim daha önemli. Bu nedenle bunun milli ve yerli sistemlerle yapılması da ayrıca önemli hâle geliyor.
-Türksat 6A yakında uzayda olacak
Şen, yakın zamanda uzaya gönderilecek Türksat 5B haberleşme uydusuyla 54 Gbs’ye kadar veri kabiliyetine kavuşulacağını anlatan Şen, Türksat 5B'nin yayıncılığın yükünü taşıyan mevcut uyduların da hem yedekliğini sağlayacağını, hem de özellikle büyük bir internet kapasitesiyle karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere erişim sağlayacağını anlattı. Türksat 5B’den sonra Türksat 6A’ya sıra geleceğini söyleyen Şen, “Daha önceki uydularımızın yapımında kendi mühendislerimizin yer almasını sağladık ve bunun meyvelerini de Türksat 6A’da alıyoruz. Kendi mühendislerimiz ile yapılan Türksat 6A’yı da yakın zamanda uzaya göndererek Dünya’nın uydu üreticisi 10 ülkesi arasına gireceğiz ” dedi.