“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi” imza töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde gerçekleşti.
“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi” imza töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde gerçekleşti.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, aralarında TAI ve ASELSAN’ın da bulunduğu yerli sanayi kuruluşlarının desteğiyle yapılacak olan “Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ve Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül tarafından imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bütün bu projeler, bir sıçrayışın, bir özgüvenin alametleridir. Büyüyen, güçlenen, gelişen yeni Türkiye'nin gurur tablolarını hep birlikte müşahede ediyoruz” dedi.
Türksat 6A imza töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de bugüne kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımı olan TÜPRAŞ Dönüşüm Tesisinin açılışını yaparak büyük gurur yaşadıklarını belirterek, “Bütün bu projeler, bir sıçrayışın, bir özgüvenin alametleridir. Büyüyen, güçlenen, gelişen yeni Türkiye’nin, gurur tablolarını hep birlikte müşahede ediyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yılın Ocak ayında Japonya’da yapımı tamamlanan Türksat 4A haberleşme uydusunu teslim aldıklarını, uydunun 15 Şubat 2014 tarihinde Baykonur’dan başarıyla fırlatıldığını söyledi. Yazılımının tamamı, donanımının %80’i yerli olan ilk keşif uydusu Göktürk 2’nin 2012 yılında Çin’den uzaya gönderildiğini belirten Erdoğan, tasarımı ve üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen ilk gözlem uydusu olan RASAT’ın 2011 yılında yörüngesine yerleştiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türksat 6A haberleşme uydusunun diğer uydulardan çok daha farklı ve ileri bir proje olduğuna dikkat çekti.
Erdoğan, hem ticari hem askeri amaçlı görevler üstlenecek olan Türksat 6A uydusunda kullanılacak alt sistemlerin, yer istasyonlarının ve yazılımların bütünüyle yerli kaynaklarla gerçekleştirileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu proje kapsamında geliştirilecek olan alt sistemler, daha sonra üretilecek milli haberleşme uydularının da altyapısını oluşturacak. Dolayısıyla proje, sadece vereceği hizmetle değil, aynı zamanda stratejik mahiyetiyle de bizim için son derece önemli. Türkiye’nin ileride kendi yaptığı başka uyduları uzaya gönderebileceğine ben yürekten inanıyorum. Türkiye, bugün bu hayalleri gerçeğe dönüştürüyor. İnşallah yakın zamanda hayali dâhi kurulamayanları da gerçekleştirmeyi mutlaka başaracaktır.”
Prof. Dr. Ensar Gül: “Türksat 6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına giriyoruz.”
“Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi” imza töreninde konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türksat 6A haberleşme uydusu hakkında bir sunum yaptı. Türksat 6A uydusunun maliyetinin yaklaşık 550 milyon TL olduğunu, bunun 150 milyon TL’sinin TÜBİTAK tarafından, geri kalan kısmının ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi.
Uydunun satın alınması hâlinde daha düşük maliyetle üretilebileceğini; ancak, yerli üretimde AR-GE söz konusu olduğu için maliyetlerin biraz yüksek olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Ensar Gül, “Sonuçta kendi uydu platformumuzu elde etmiş olacağız ve bundan sonraki uydu projelerinde de bunu kullanacağız, ekstra maliyeti de bunun için ödüyoruz” dedi.
Türkiye’nin 1979 yılında yer istasyonu kurduğunu ve uydu üzerinden haberleşmeye başlandığını anlatan Prof. Dr. Ensar Gül, konuşmasına şöyle devam etti:
“1994 senesinde ilk uydumuz Türksat 1B’ye sahip olduk. Daha sonra Türksat 1C, Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 6A uydularımız. Türksat 3A yapılırken Fransa’ya, Türksat 4A yapılırken Japonya’ya mühendislerimizi gönderdik. Mühendislerimiz bu işi öğrendiler ve şimdi de Türksat 6A projesinde görev alacaklar. TÜBİTAK Uzay tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk 2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu. Şimdi de haberleşme uydumuzu kendimiz geliştireceğiz.”
Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye’nin haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, sadece uydu yapmanın değil, fırlatmanın da önemine dikkat çekti. ROKETSAN’ın fırlatma sistemleri üzerinde çalıştığını vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, “Türksat 6A uydusu fırlatıldığında bu psikolojik sınırı aşmış olacağız. Bu çok önemli” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ensar Gül, konuşmasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından “Türkiye Uzay Ajansı Kanun Tasarısı” hazırlandığını, söz konusu uzay ajansının Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki projelerini koordine edeceğini ve yöneteceğini sözlerine ekledi.