10 Mart 2016
Genel
Uydu

''Milli uydu çalışmalarında aksama yok''

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu olacak olan Türksat 6A yerli haberleşme uydusu projesine yönelik çalışmaların planladığı gibi devam ettiğini söyledi.

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Satellite 2016 Kongre ve Fuarında Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gül, “Dünya’nın uydu alanındaki en önemli fuarı olan Satellite 2016'ya ikinci kez katılıyoruz. Bu sayede kısa sürede Dünya’nın önde gelen uydu üreticileri ve işletmecileriyle görüşme imkânı bulduk” dedi.

Prof. Dr. Gül, 150 ülkeden 350'nin üzerinde şirketin katıldığı fuarda, Türksat 4B uydusunu tanıttıklarını ifade ederek, “Arkadaşlarımız, Ocak ayında devreye aldığımız Türksat 4B uydusunun kapasitesini pazarlamaya çalışıyorlar. Bu fuar bizim için bu yüzden çok önemli'' diye konuştu.

Uluslararası şirketlerin ve diğer katılımcıların Türksat'a gösterdikleri ilgiden memnun olduğu ifade eden Prof. Dr. Gül, “Türksat kendi bölgesinde güçlü ve lider bir kuruluş, onun için işletmeciler de bizimle işbirliği yapmak istiyor.'' dedi.

''Tüm dünyaya hizmet vereceğiz''

Prof. Dr. Gül, fuarda ayrıca geçen Aralık ayında stratejik işbirliği protokolü imzaladıkları Inmarsat ile anlaşma yaptıkları bilgisini verirken, şunları kaydetti:

Bugün biz Inmarsat ile bir anlaşma imzaladık. Bildiğiniz gibi bizim kapsama alanımız Çin'in batısından, Atlas Okyanusuna kadar. Inmarsat'ın ise bütün Dünya’da kapsama alanı var. Biz bu şekilde bütün Dünya’da hizmet vereceğiz, Inmarsat da bizim hizmetlerimizi kendi müşterilerine pazarlayabilecek.

Son yıllarda şirket olarak büyük atılım yaptıklarına işaret eden Prof. Dr. Gül, şu anda 4 adet haberleşme uydusuna sahip olduklarını ancak, uydu sayısını 2019'a kadar 6'ya ve 2023'e kadar 10'a çıkarmak istediklerini kaydetti.  2023'te uydu sayımızı 10'a çıkartıp, küresel bir uydu operatörü olmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Gül, “Türksat 6A’yı 2019 yılı başlarında tamamlanarak aynı yıl içinde uzaya fırlatılacağız. Bu fuarda hem Türksat 6A, hem de Türksat 5A ve Türksat 5B için fırlatma firmalarıyla görüşüyoruz'' dedi.

''e-Devlet, kurumların siber güvenliğini artırıyor''

Prof. Dr. Gül, e-Devlet Kapısı’nın kurumların güvenliğini artırdığını belirterek şu şekilde konuştu:

''Eğer bir kurum, hizmetlerini e-Devlet Kapısı üzerinden verirse, siber saldırılara karşı daha güvenli olur. Çünkü herhangi bir saldırı ilk önce e-Devlet Kapısı’na gelecek ve biz bu konuda gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Bu şekilde o kurumun hizmetlerini vatandaşımıza güvenli bir bağlantıyla sunuyoruz ve kurumun websitesini siber saldırganlar koruyoruz. Dolayısıyla, e-Devlet Kapısı’nın kullanılması kurumların siber güvenliğini artırıyor.''

Gül, Türksat'ın siber güvenlik alanında önemli sorumlulukları olduğunu vurgularken, sadece bu alanda çalışan bir direktörlüğün olduğunu bildirdi. Bu birimin, Türksat'la işbirliği yapan diğer kurumların sitelerine ''sızma testleri'' uygulayarak, gerekli tedbirlerin alınmasını sağladığını anlattı.

“Halka arza hazırız, yasal süreci bekliyoruz”

Türksat'ın halka arz çalışmalarını devam ettiğine ifade eden Prof. Dr. Gül, “Halka arz kapsamında uluslararası bağımsız denetleme şirketi ile 6 ay önce çalışmaya başlandı” dedi.

Prof. Dr. Gül sözlerine şu şekilde devam etti:

"Uluslararası bir denetim firması tarafından, Türksat’ın son 3 senesine dair raporlar denetledi. Ayrıca muhasebe sistemimizi uluslararası standartlara getirmemizi sağladı. Bundan sonra yasal sürecin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Türksat, kanunla kurulduğu için ilgili kanunda değişiklik yapıldıktan sonra halka arz edilebilir.

Biz şirket olarak halka arza hazırız, sadece hukuki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Süreç tamamlanınca halka arz için piyasalar açısından doğru zamanı belirleyeceğiz. Türksat, halka arz edildiğinde İstanbul borsasında uydu alanında işlem gören ilk ve tek şirket olacak. Bu, İstanbul borsası için de önemli bir gelişme."