Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, BELGENET ile belgelerin elektronik ortama yazıldığını belirterek, “Elektronik ortama geçtik ve geçmek zorundayız. Amacımız BELGENET’i tüm kamuda yaygın hâle getirmek” dedi.
Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, BELGENET ile belgelerin elektronik ortama yazıldığını belirterek, “Elektronik ortama geçtik ve geçmek zorundayız. Amacımız BELGENET’i tüm kamuda yaygın hâle getirmek” dedi.
Prof. Dr. Gül, Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörlüğü tarafından JW Marriott Hotel’de düzenlenen BELGENET-Belge Yönetim Sistemi Konferansı 2015’te bilgisayarların icat edilmesiyle her işin bilgisayar üzerinde yapılmaya başladığını söyleyerek, “Buna karşılık kâğıt kullanımı devam ediyor. İlerde kâğıt tamamen ortadan kalkacak. Teknolojinin geldiği noktada biz, belgelerimizi elektronik ortamda yazıyoruz ve paylaşıyoruz. Kâğıt üzerindeki belgeye gerek duymuyoruz” şeklinde konuştu.
“BELGENET’i Türksat mühendisleri geliştirdi”
Konuşmasında BELGENET’in Türksat mühendisleri tarafından geliştirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gül, “BELGENET aracılığıyla elektronik ortamda yapılan yazışmalar daha güvenli bir şekilde saklanabiliyor” dedi.
Belge sayısının artmasına bağlı olarak arşiv programına da ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Gül, “En eski evrak galiba 1420’li ya da 1430’lu yıllardaki Sırbistan ile ilgili bir ferman. Daha öncekiler maalesef yok. Yaklaşık 600 senedir evraklarımızı kâğıt ortamında saklıyoruz." dedi.
Belgelerin elektronik ortamda saklanmasıyla araştırmaların da elektronik ortamda yapılacağını belirten Prof. Dr. Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Binlerce yıldan beri belgeler kâğıt üzerine yazıldı. Kâğıt kullanımı hâlen devam ediyor. Ama ilerde kâğıt tamamen ortadan kalkacak. Bundan sonra artık, eskiye dönüş mümkün değil. Elektronik ortama geçtik. Amacımız, BELGENET'i tüm kamuda yaygın hâle getirmek.”
Bulut üzerinden de BELGENET hizmeti vermek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Gül, konuşmasına söyle devam etti:
“Küçük işletmelerin, küçük belediyelerin bilgi işlem altyapısı kuracak güçleri yok. BELGENET’i şu anda bulut üzerine de taşıyoruz. Onlar hiçbir altyapıya gerek duymadan sadece bilgisayarlarını internete bağlayacaklar ve BELGENET’i kullanabilecekler.”
“TÜİK 5 ayda BELGENET’e sorunsuz geçiş yaptı”
Konferansta bir sunum yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir de kurumun elektronik belge yönetim sistemine geçiş çalışmaları sırasında edindikleri tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.
TÜİK’in 5 ayda BELGENET uygulamasına sorunsuz bir şekilde geçiş yapmasına dikkat çeken Aydemir konuşmasında şunları söyledi:
“Sözleşme imzalandıktan 5 ay sonra BELGENET’i kullanmaya başladık. Türkiye geçen yıl Birleşmiş Milletlerin e-devlet endeksinde 193 ülke içinde 71. sırada yer alıyordu. Bu alanda yapılacak çalışmalarla daha üst sıralara çıkılması gerekiyor.”
“2 Bin 492 ağaç ve hektarlık ormanlık alan kurtarılmış oluyor”
Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu konferansta yaptığı konuşmada, hâlihazırda BELGENET’in kamuda aktif olarak 100 bine yakın kullanıcısı olduğunu kaydederek, “Bu 100 bine yakın kullanıcı, yıllık yaklaşık 10 milyon evrak üretiyor. Bu 10 milyon evrak ile birlikte 2 bin 492 ağaç ve 2 hektarlık ormanlık alan sadece BELGENET kullanıcısı 14 kurum tarafından yapılan çalışmalar neticesinde kurtarılmış oluyor” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Hamdi Yıldırım’ın da katıldığı konferansta, açılış konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çekildi.