16 Ocak 2020
Genel

Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi kapsamında düzenlenen "Akıllı Şehir Teknolojileri Paneli” Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, İsbak Genel Müdürü Esat Temimhan ve Aselsan Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Bekar’ın katılımıyla ATO Congresium'da yapıldı.

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, akıllı şehir konseptinin dünyada hızla yaygınlaştığını vurgulayarak, akıllı şehir kavramını ortaya çıkmasında etkili olan faktörlerin çevre, yaşam kalitesi ve ekonomi (sürdürülebilirlik) olduğunu ifade etti.

2030'da dünya nüfusunun yüzde 63'ünün şehirlerde yaşamasının öngörüldüğüne dikkati çeken Şen, "sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanması problemi akıllı şehirleri ortaya çıkarıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Şen, akıllı şehirlerin temel dayanak noktasının Endüstri 4.0 teknolojileri olduğunu belirterek, insanların yaşam kalitesini artırmak için bu şehirlerde teknolojileri kullandığını dile getirdi.

New York, Londra, Tokyo ve Barselona gibi kentlerdeki gelişimi anlatan Şen,

"Bu şehirlerde metrekareye düşen insan sayısı çok fazla. Bunların yaşam kalitesini artırmak için teknolojiyi ortaya koyuyorsunuz. Yaşam şekillerini ölçmeye başlıyorsunuz. Ölçümlerinize göre yatırımlar yapıyorsunuz. Yeni yatırımlarınızda insanların daha ferah ve refah içinde yaşamasını sağlıyorsunuz. Bunları yaparken de akıllı şehir teknolojilerini kullanıyorsunuz." dedi.

Türksat’ın akıllı şehirler konusundaki uygulama esaslarına değinen Şen, ihtiyaçların tespiti ve önceliklerin belirlenmesiyle doğru planlamaların yapıldığını, planlananın doğru bir şekilde projeye aktarılması ve farklı paydaşların uygun standartlar içinde çalışılabilirlik ihtiyacının karşılanmasıyla süreçlerin yönetildiğini vurguladı.

Akıllı şehir kavramının mantığını, çok sayıdaki farklı sistemlerin uyumlu halde çalışmasını sağlayan ana sistemin oluşturulması şeklinde açıklayan Şen, Türksat’ın sistemlerin sitemi şeklinde açıklanan yapı içinde paydaşlar arasında orkestrasyonu sağladığını dile getirdi.