28 Temmuz 2016
Genel

Türksat, Turkcell Superonline, Vodafone, ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) üyesi şirketler, Türkiye’deki fiber altyapı sorununa çözüm bulmak amacıyla ortak altyapı şirketi kuruyor.

Şen: “Her koşulda milletimizin ve devletimizin yanında olacağız”

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, ortak altyapı şirketi kurulmasına yönelik yapılan toplantıda Türksat’ın aynı zamanda Türkiye’deki kablo altyapısının sahibi ve işletmecisi olduğunu hatırlatarak, şu şekilde konuştu:

Söz konusu altyapı üzerinde sayısal TV ve genişbant internet hizmeti sunuyoruz. Bugün 23 şehir merkezinde 1 milyondan fazla aboneye 4,5 milyon metrelik fiber üzerinden hizmet veriyoruz ki bu önemli bir altyapı. Bu altyapıyı daha etkin kullanmak amacıyla oluşturulan bu ortak altyapı şirketinin paydaşı olarak destek vermeye devam edeceğiz.

Şen ayrıca, ortak altyapı şirketi ile ilgili çalışmaların, başta Rekabet Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanunu olmak üzere, ilgili mevzuatta öngörülen tüm düzenlemelere, izinlere ve yetkilendirme şartlarına uygun bir şekilde yürütüleceğini ifade etti.

Türkiye'nin olağanüstü günlerden geçtiğini belirten Şen, “Yaşadığımız elim olayda biz de hedeflerden bir tanesiydik. Yaşanan darbe girişiminin ilk anlarından itibaren Türksat olarak, demokrasiye sahip çıkarak, her koşulda milletimizin ve devletimizin hizmetinde olmaya devam ediyoruz.” dedi.

Arıak: “Eğer ortak altyapı şirketi olmazsa parayı şirketler harcamak zorunda”

Telkoder Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, yaptığı konuşmada, telekomünikasyon sektörünün ayağındaki en önemli pranganın altyapı sorunu olduğuna dikkati çekerek, altyapı konusunda yetersizlik, dengesizlik ve rekabetsizlik bulunduğunu, bu sorunların da gelişimi engellediğini söyledi.

Altyapı ve fiber konusunun çözülmesinin 4,5G’nin hayata geçmesi ile daha da önemli hâle geldiğini vurgulayan Arıak, şunları kaydetti:

Biz uzun zamandır altyapı ve fiberin her yana götürülmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. 4,5G’den sonra Kaan Bey (Turkcell Genel Müdürü) ve Gökhan Bey’in (Vodafone CEO’su) ortak altyapıya ilişkin görüşleri yansıdı. Bunun üzerinde kendiliğinden bir görüşme trafiği oluştu. Ben dâhil oldum, epey mesafe kat ettik. Daha sonra Türk Telekom’u da davet ettik. Fakat bulunduğumuz aşamada Türk Telekom'un bu çalışmaya katılmasının henüz mümkün olmadığı ortaya çıktı. Daha sonra elinde çok değerli bir fiber altyapı bulunan Türksat aramıza katıldı. Biz burada aşağı yukarı telekomünikasyon işletmecilik sektörünün yüzde 55-60’ını aynı ortak görüş üzerinde bir araya getirdik. Ortak çalışmanın iki somut sonucu olacak. Biri, herkeste ayrı ayrı var olan ama kullanılamayan atıl kapasiteler beraberce kullanılabilecek. İkincisi de yeni yatırımların paylaşılarak, yüklerin azaltılarak birlikte yapılması mümkün olacak.

Bu ortaklık manzarasının Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırım konusunda güveni ifade etmesi adına önemli olduğunu vurgulayan Arıak, ortaklık yapısında bağlayıcı birtakım kurallar belirlendiğini, yasal ve fiili tekel istemediklerini, rekabeti sağlayacaklarını, rekabeti engelleyici rol üstlenmeyeceklerini, tüm sektör paydaşlarına eşit davranıp ayrımcılık yapmayacaklarını, bunu sağlamak için şirkette yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğu ile başkanın bağımsız üyelerden oluşacağını bildirdi.

Elinde altyapı bulunan şirketlerin makul şartlarla diğerlerine kiralama yapması gerektiğini belirten Arıak, Türkiye’de kâğıt üzerinde çözülse de bahsedilen konunun fiiliyatta çalışmadığını, elinde altyapı olan kuruluşların altyapıyı rakiplerine kullandırmama eğiliminde olduğunu söyledi.

Yusuf Ata Arıak, ortak altyapı kurulmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Başardığımız zaman örnek olacak bir çalışmadan bahsediyoruz. Dünya’da başarılı olmuş örnekleri gibi, başarılı olmamış örnekleri de var. Bunun için uluslararası danışmanlık firmalarından danışmanlık hizmeti almamız gerekiyor, o çalışmalarımız sürüyor. Teknik çalışmalarımız yürüyor. Türkiye’nin bu andan itibaren ihtiyacı olacak fiber altyapı konusunda, tam rakam söylemek mümkün olmasa da, 30 milyar lira civarında bir yatırım gerekeceği tahmin ediliyor. Eğer ortak altyapı şirketi olmazsa bu parayı şirketler harcamak zorunda, vatandaştan da bunu almak zorunda. Ortak altyapı şirketi olursa maliyet paylaşılacağı için ekonomiye büyük katkısı olacak, yatırımlar hız kazanacak.

Arıak şirketlerin ortak hedefte birleşerek maliyetleri düşüreceğini, maliyet düşüşünün de vatandaşa ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

Arıak, “Şu an elinde en geniş anlamda fiberi olan kuruluşun buraya katılmasını samimiyetle istedik ve kendileriyle konuştuk. Şartlarımızın kabul edilmesi durumunda Türk Telekom ve başka şirketlerin buraya katılması mümkün.” dedi

Ortak altyapı şirketinin tüketiciye faydalarına ilişkin soru üzerine de Arıak, şunları kaydetti:

Çok kuvvetli bir ağırlık merkezi oluşturuyoruz. Bu önce rekabet demek, sonra da bu rekabetin sonucunda tüketiciye çok büyük fırsat demektir. Gereksiz yatırımları kullanılabilir hâle getirebilirsek, bundan sonra yapılacak yatırımları paylaşarak yapabilirsek, o bahsedilen 30 milyarlık yatırımın 20 milyar lirasının vatandaşın sırtına binmemesi demek. Tüketici doğrudan bu işten faydalanacak. Tüketicinin üstüne gereksiz bir yük gelmeyecek.

Terzioğlu: “Şirketi kapalı tutmak istemiyoruz, her türlü yatırımcıya açık olmalı”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da paylaştıkça artan tek kaynağın bilgi olduğunu belirterek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasını istiyorsak Türkiye’nin bilgiye en hızlı, en ucuz şekilde ulaşmasını sağlamamız lazım. Bu ortak altyapı şirketinin Türkiye’nin bilgiye erişimini hızlandıracak, bilgiyi işlemesini kolaylaştıracak, bilginin saklamasını güvence altına almasını sağlayacak bir altyapı sağlayacağını düşünüyoruz. Ve tüm hizmet sağlayıcılara hizmet zenginliği alanından gerçekten verimliliğe odaklı bir rekabet ortamı yaratacak. Biz bu şirketi kapalı da tutmak istemiyoruz, her türlü yatırımcıya açık olmalı.

Öğüt: “Sektörümüz için tarihi bir gün”

Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt ise Türkiye’nin içinden geçtiği zor günlerde hep birlikte olmanın büyük önem taşıdığını kaydederek, “Sektörümüz için çok tarihi bir gün ama onun ötesinde Türkiye içinde çok önemli bir gün... Ortak altyapı şirketi kurma irademiz, çok önemli bir ilk adım, bu adımın mimarlarından biri olmak da Vodafone Türkiye’yi son derece mutlu ediyor ve gurur veriyor.” dedi.

Sayısal dönüşüme olan inançlarına değinerek sayısal dönüşümü temel alan bir “gigabit toplumunun” Türkiye’yi ve dünyayı en güzel geleceğe götüreceğini belirten Öğüt, şunları kaydetti:

Bu gigabit toplumunun da altyapısı, kişilerin, nesnelerin, bireylerin, kurumların 1 GB ve üstü hızlarla, gecikmesiz, gerçek zamanlı internet erişimi ile sağlanacak. Bunun yapılabilmesi için de bir an önce fiber altyapının kurulması gerekiyor. Bu yüzden bizler bir araya gelerek Türkiye’de hızlı bir şekilde fiber altyapının kurulması için duyduğumuz isteği, iradeyi paylaşıyoruz.

Bu ortak altyapıya önem veriyoruz. Bu iradenin de bundan sonraki dönemde, hızlı şekilde Dünya çapında bağımsız uzmanlar tarafından fizibilitesinin çalışılması, bir yandan da ortak altyapı şirketinin hayata geçebilmesi için önündeki engellerin kaldırılmasının gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazırız.

Öğüt, Türkiye’nin potansiyeline inandıklarını ifade ederek, “Türkiye’deki yatırımlarımıza devam etme kararlılığındayız ki bunun en önemli göstergelerinden birini bugün burada gerçekleştiriyoruz.” dedi.