Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Kendi uydumuzu üreten bir ülke konumuna geldik. Dün ASELSAN tesislerinde kendi yerli milli uydumuzun yapım çalışmalarına nezaret ettik. Hedefimiz 2022 yılında kendi yaptığımız milli uydumuzu uzaya fırlatmak." dedi.
Bakan Turhan, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde, Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliği Projesi"nin Trabzon Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, projenin sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının değil, Türkiye'nin projesi olduğunu, çalıştaya gösterilen desteğin kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı özenle çalıştıklarını ve gerekli projeleri hayata geçirdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti:
Ülkemizin her tarafının ulaşılabilir ve erişilebilir olması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 17 yıldır gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Ulaşılabilir ve erişilebilir Türkiye için 20 bin 639 kilometre bölünmüş yol, tüneller ve köprüler yaptık. Bugün toplam 26 bin 740 kilometre bölünmüş yol ile ülkenin her köşesine güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat edebiliyoruz. Tüneller sayesinde mesafeler kısaldı, seyahat hızlandı, hemşehrilerim Ovit Tüneli sayesinde kışın Erzurum'a gitmeyi dert etmiyor kendine. Ulaşılabilir ve erişilebilir Türkiye için 26 olan havalimanı sayımızı 57’ye çıkardık. Dünyanın en büyük havalimanını hizmete verdik. Hava yolu ile seyahat eden vatandaşlarımızın sayısı 34,5 milyondan 210 milyona ulaştı. Ulaşılabilir ve erişilebilir Türkiye için Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Osmangazi Köprüsü'nü, Marmaray’ı, Avrasya Tüneli’ni, Kuzey Marmara Otoyolu’nu yaptık. Çanakkale Köprüsü, Gebze İzmir Otoyolu gibi dev projeleri yapmaya devam ediyoruz. Bu dev projeyi hizmete sunmak için gün sayıyoruz. Bu hafta sonu da İstanbul İzmir arasındaki 404 kilometrelik dünyanın en büyük otoyol projesini Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla ülkemiz insanının hizmetine sunuyoruz.
Ulaşılabilir ve erişilebilir Türkiye için yüksek hızlı treni hizmete soktuklarını ve nüfusun yüzde 40'nın yaşadığı 11 şehrin bu hizmetten yararlandığını anlatan Turhan şunları kaydetti:
Şimdiye kadar yaklaşık 49 milyon insanımız yüksek hızlı konforda seyahat etti ve bin 889 kilometrenin yapımı ise hala devam ediyor. Ulaşılabilir ve Erişilebilir Türkiye için haberleşmenin hızına hız kattık. Fiber kablo uzunluğumuz 81bin 304 kilometreden 360 bin kilometreye ulaştı. 2G, 3G ve 4,5G derken 5G için hummalı bir çalışma yürütüyoruz. Kendi uydumuzu üreten bir ülke konumuna geldik. Dün ASELSAN tesislerinde kendi yerli milli uydumuzun yapım çalışmalarına nezaret ettik. Hedefimiz 2022 yılında kendi yaptığımız milli uydumuzu uzaya fırlatmak.