Türksat A.Ş. Genel Müdürü Cenk Şen, uluslararası bir uydu operatörü olarak uydu teknolojisine yönelik insan gücünü yetiştiren veya bu alanda yatırım yapan bir şirket hâline gelmeyi istediklerini söyledi.
Şen, Hacettepe Teknokent’te düzenlenen “Hacettepe ICT Buluşmaları” kapsamında “Milli Uydular ve Uzay” konulu konferansa katıldı.
Türksat’ın ana faaliyet alanlarının uydu, kablo ve bilişim hizmetleri olduğunu ifade eden Şen, şunları söyledi:
“Kısa süre içinde Türkiye’nin küresel bir markası olmak değil, uluslararası platformda hem uydu operatörü olarak faaliyet gösteren, hem de uydu teknolojisini milli alanlarda uygulayabilecek insan gücünü yetiştiren ve yatırım yapan şirket hâline gelmek istiyoruz. Buna yönelik hem AR-GE çalışmalarımız, hem de planlarımız devam ediyor.”
Bilişim hizmeti olarak e-Devlet Kapısı’nı ortaya koyduklarını anlatan Şen, e-Devlet Kapısı şifresi alan 29 milyon 600 bin kişiden yaklaşık 15 milyonunun aktif kullanıcı olduğunu, e-Devlet Kapısı’nda bin 500’den fazla hizmet verildiğini bildirdi. Şen, 23 ilde kablo altyapısının bulunduğunu belirterek, 3,5 milyon evde Türksat olarak yayın yapma kabiliyetlerinin olduğunu kaydetti.
Uydu hizmetlerinin televizyon yayıncılığı, veri haberleşmesi ve uplink hizmetleri şeklinde sunulduğunu ifade eden Şen, Türkiye’nin uzaya seyahatinin Türksat 1A, Türksat 1B ve Türksat 1C uydularıyla başladığını söyledi.
Türkiye’nin hâlihazırda uzayda 4 haberleşme uydusunun bulunduğunu hatırlatan Şen, bunlardan en yaşlısı olan Türksat 2A uydusunun kullanım ömrünün geçen yıl dolduğunu ancak, uydunun 2019’a kadar salınımlı yörüngede kullanılmaya devam edeceğini bildirdi.
Yeni uydulara yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Şen, 31 derece Doğu yörüngesinde işletilmek üzere Türksat 5A, 42 derece Doğu yörüngesinde uydu yedekliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi arttırmak üzere Türksat 5B uydu projelerinin başlatıldığını kaydetti.
Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularının üretimine bu yıl başlanmasının planlandığını ifade eden Şen, Türksat 5A’nın 2018 yılının sonuna doğru, Türksat 5B’nin ise 2019 yılının ilk yarısında uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini söyledi.
Türksat 6A 2020’de uzaya fırlatılacak
Şen, Türkiye’nin ilk milli uydusu olan Türksat 6A hakkında da bilgi verdi. Kritik tasarım çalışmaları devam eden milli uydunun 2019 yılında tamamlanmasının ve 2020 yılında uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini söyledi.
Projenin toplam bütçesinin 546 milyon lira olduğuna işaret eden Şen, “Bu alanda, bir AR-GE projesine aktarılan kaynak olarak, ülkemiz için bir rekordur.” dedi.
Şen, 2023 yılında Türkiye’nin 10 küresel markasından biri olmayı hedefleyen Türksat’ın Dünya üzerindeki uydu operatörleri arasında söz sahibi olmak için uydu kabiliyetini geliştirmeyi ve bununla ilgili programlar yapmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.