29 Kasım 2016
Genel

Türksat A.Ş. dünya uydu ve uzay teknolojileri sektörünün önemli firmalarını bir araya getiren ve bu yıl “Smart Connections” temasıyla düzenlenen 2. Global SatShow'a katıldı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde, MÜSİAD’ın stratejik ortaklığında ve ESOA’nın (Uydu Operatörleri Birliği) ev sahipliğinde düzenlenen fuarda, Türksat da sponsorlar arasında yer aldı.

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, 2. Global SatShow’un açılışında yaptığı konuşmada, teklif değerlendirmelerinin devam ettiğini belirterek, “Türksat 5A’yı ve Türksat 5B’yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz.” dedi.

Haberleşmenin tarih boyunca savaş zamanlarında olduğu kadar barış zamanlarında da bütün ülkeler için en hayati konu olarak telakki edildiğini kaydeden Gönül, bu konunun Dünya’nın en yoğun çatışmalarının cereyan ettiği bir çevrede, üç kıtanın ortasında, ticaret ve enerji yollarının kesiştiği üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye için daha da önemli olduğunu aktardı.

Gönül, Türkiye’de son 10 yılda uydu ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesi ve uydu entegrasyon faaliyetleri ile bu alandaki teknolojik gelişimin ülke genelinde farklı sektörlere yaygınlaştırılmasının hız kazandığını ifade etti.

Gönül, her ne kadar kısa vadede uyduların dışarıdan alınması ekonomik görünse de uzun vadede dışa bağımlılığın sürmesinin hiçbir ülke için istenen bir durum olmadığını dile getirdi.

Diğer taraftan, ülkelerin kendi uydularını yapmaya yönelmelerinin güvenlik temelli stratejik bir karar olduğuna işaret eden Gönül, “Unutmamak gerekir ki, Türkiye’nin kendi uydu sistemlerini tasarlayabilmesi ve kendi tesislerinde uydu entegrasyonu yapma imkânına kavuşması, stratejik bilgiye kolaylıkla ve istenilen zamanda ulaşabilmesi anlamını da taşımaktadır.” diye konuştu.

“Firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketi gönderildi”

Vecdi Gönül, Dünya genelinde uydu haberleşme hizmeti sağlayan operatörler ve uydu üreticileri göz önüne alındığında, Türksat’ın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, “Ülkemizde, uydu haberleşme hizmeti Türksat uyduları üzerinden sağlanmaktadır. Bu amaçla Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularımız farklı yıllarda uzaya gönderilmiştir.” dedi.

Bu hizmeti daha da ileriye götürmek için Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydu projelerinin devam ettiğini anımsatan Gönül, yerli firmaların da katkı sağlayacağı projelerde, uydu üretici firmalara Bilgi Talep Dokümanı ve Teklife Çağrı Dokümanı paketinin gönderildiğini ve son tekliflerin alındığını kaydetti.

Gönül, “Teklif değerlendirmeleri devam etmektedir. Türksat 5A’yı ve Türksat 5B’yi 2019 yılının sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Dünya’da gelişen haberleşme teknolojileri ve Türkiye’de artan haberleşme sektöründeki ihtiyaçlar neticesinde, milli uydu sistemlerinin üretimine yönelik çalışmalar yapılması zaruretinin ortaya çıktığını anlatan Gönül, sözlerine şöyle devam etti:

Bu bağlamda milli imkânlar ile geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi fiilen başlatılmış bulunmaktadır. Türksat 6A projesi ülkemizde uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kurum ve kuruluşların işbirliğinde milli olarak üretilecektir. Bu projede Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve Türksat müşteri kurum, TUBİTAK UZAY proje yöneticisi kurum, ASELSAN ve TAI firmaları ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer almaktadır. Türkiye, TÜBİTAK’ın öncülüğünde Türksat’ın da içinde yer aldığı ortak işbirliği ile Ankara Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde (USET) kendi uydusunu üretecektir. Bu konuda, 2003 yılından itibaren savunma sanayiinde yerli üretime verdiğimiz önemin, bu doğrultuda ortaya koyduğumuz güçlü iradenin büyük payı vardır.

“Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulması stratejik öneme sahip”

Gönül, işbirliklerini koordine etmek ve sektöre yön vermek üzere, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasının da bu bağlamda stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Uydu endüstrisinde özellikle maliyetlerin düşürülmesi amacıyla ortak uydu platformu üretimi alanında çeşitli işbirliklerinin oluştuğunu belirten Gönül, “Farklı ihtiyaçlara sahip firmaların ihtiyaçlarını ortak bir uyduda karşılamaya dönük çalışmalar tarafımızdan teşvik edilmektedir.” diye konuştu.

Şen: "Gelecekteki yatırımlar için kaynaklar daha sınırlı hale gelmeden maliyetlerin azaltılması gerek"

"Uydu Endüstrisinde Geleceğin İşbirlikleri" başlıklı oturuma konuşan, Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, gelecekteki yatırımlar için kaynaklar daha sınırlı hale gelmeden maliyetlerin azaltılması gerektiğini söyledi.

Şen, frekans konusunda kaynakların sıkıntılı olduğunu, zaman geçtikçe nesnelerin interneti ve IT bileşenleri konusunda limitlerin arttığını kaydetti.

Kaynak konusunda ciddi sınırlar olduğuna işaret eden Şen, bu ve ekonomik sebeplerden dolayı pazarda bir miktar daralma olduğunu gördüklerini dile getirdi.

Şen, gelecekteki yatırımlar için kaynaklar daha sınırlı hale gelmeden maliyetlerin azaltılması gerektiğine işaret ederek, maliyeti azaltmak için de işbirliğine gitmenin kendileri için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Pazarın daralmaya başladığını ve bunun kendileri için tehlike arz ettiğini anlatan Şen, "Bu agresif bir rekabeti de beraberinde getirecek ve fiyatlar düşecektir. Bu durum müşteriler için karlı bir durum ama bizim için de tehlike barındırmakta." diye konuştu.

Şen, inovasyonla maliyeti azaltırken kaliteyi de artırmak durumunda olduklarını, çözümün işbirliği tarafında Ar-Ge ve inovasyonu artırmak olacağını ifade etti.

Her ulusun yörüngede bir hakkı olduğuna değinen Şen, "Bazı düzenlemeler sebebiyle eğer yörüngeye 3 yıl içinde bir uydu göndermezseniz, hakkınızı kaybediyorsunuz. Bunun gibi düzenlemeler sebebiyle her ulus oraya bir uydu gönderme zorunluluğu hissediyor. Bu da gereğinden fazla kapasite oluşturuyor." dedi.