10 Eylül 2019
Genel

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Model Uydu Yarışması'nın final etabında uçuşlar gerçekleştiriliyor. TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamındaki Türksat Model Uydu yarışmasında final etabı büyük bir rekabete sahne oluyor.

Türksat AŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Çavuşoğlu, yarışma öncesinde katılımcı öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, Model Uydu Yarışması'nın bu yıl 4'üncüsünü düzenlediklerini hatırlatarak, organizasyonun geçen sene TEKNOFEST kapsamına alınmasıyla farklı bir kulvara taşındığını söyledi.

Yarışmada derece alan takımlara ödüllerinin, gelecek hafta TEKNOFEST'te verileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Sizleri çok heyecanlı görüyoruz. Bizler de sizler kadar heyecanlıyız. 'Milli Teknoloji Hamlesi' kapsamında ülkemizde son yıllarda ciddi gelişmeler oluyor. Hamle deyince de akla gençler geliyor. O yüzden sizlerden bu ülke çok şey bekliyor." dedi.

Rekor sayıda başvuru

Türksat Ar-Ge ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar da yarışmaya bu sene rekor sayıda başvuru aldıklarına dikkati çekerek, 95 takımda 490 öğrencinin katılımıyla başlayan yarışmanın final etabına 33 takımın çıktığını, gelecek yıllarda bunun daha da artmasını temenni ettiklerini bildirdi.

Yarışma hakkında bilgi veren Dar, şöyle konuştu:

"Takımlar tarafından tasarlanan model uydular drone ile 500 metre yüksekliğe çıkarılacak. Uyduların serbest düşmeyle yere inişleri gerçekleşecek. 400 metrede de otomatik ayrılma olacak. Bu sürede uydu üzerindeki sensörlerden yer istasyonuna veri aktarımı gerçekleşecek. Yer istasyonundaki aktarımlar yine komuta kontrol bilgisayarlarıyla görselleştirilecek. Tüm parametreler hakemlerimiz tarafından değerlendirilecek."

Bakan Yardımcısı Kacır öğrencilere başarı diledi 

Yarışma alanını ziyaret eden Teknofest Yürütme Kurulu Üyesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır tek tek yarışmacı öğrencilerle sohbet ederek başarı dileklerini iletti.

Yarışmada, takımların model uydularında yaptıkları son kontrollerin ardından uçuş etabına geçildi. Yarışmanın uçuş etapları yarın da devam edecek.

Uçuş esnasında her model uydu, taşıdığı sensörlere ait telemetri bilgisini yer istasyonuna gönderiyor. Ayrıca her yarışmada, yarışmacı takımların, yarışma kurulu tarafından belirlenen özel görevleri (basınç, yükseklik, irtifa kaybı, batarya gücü, fotoğraf ve/veya video çekimi, ekipman açma, yük taşıma, yere iniş sonrası konum gönderme ve benzeri) yerine getirmesi isteniyor.

Gelenekselleşen Türksat Model Uydu Yarışmaları mühendislik alanında eğitim alan lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme becerisi ve disiplinler arası çalışma ve tecrübe paylaşımına imkan tanıyor.

Ayrıca öğrenciler farklı üniversite takımlarıyla tecrübe paylaşımının yanı sıra Türksat AŞ'de uydu operasyonlarında çalışan uzman personel, sektörde yer alan firmalar ve STK'lerle iletişim olanağı buluyor.