Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin 2011-2012 yılı hesapları genel görüşe sunuldu. Türksat Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyelerine bir konuşma yaptı.
Prof. Dr. Gül, konuşmasında şirketin yönetim kadrosunun geçen yıl değiştiğine değinerek, Türksat’ın haberleşme uyduları işletmesi, uydu teknolojilerinde uzman işgücü yetiştirilmesi, kablo altyapısının işletilmesi, e-Devlet Kapısı’nın hizmete açılması ve işletilmesi görevlerini ifa ettiğini aktardı.
Türksat’ın 1,5 milyar liralık sermayesinin tamamının Hazine Müsteşarlığına ait olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gül, Hazine Müsteşarlığı’nın, bu hissesinden doğan yetkilerin kullanılmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devrettiğini ifade etti.
Anonim şirket olarak kurulan Türksat’ın faaliyet gelirlerindeki düzenli ve istikrarlı artışın 2005’ten bu yana devam ettiğini belirten Prof. Dr. Gül, “Net satışlar 2014’te 670 milyon liranın üzerine çıktı. Türksat kuruluşundan bugüne kadarki toplam satışları 3,5 milyar liraya ulaştı. Hedefimiz, yurtdışı satışlarını artırmak.” şeklinde konuştu.
Halka Arz Çalışmaları Devam Ediyor
Son 8 aydır Türksat’ı halka arz için hazırlamaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Gül, verilecek kararın siyasi bir karar olduğunu ve bu konudaki çalışmaların sürdüğünü kaydederek, şunları söyledi: “Halka arzla yatırımlar ve yeni uydular için finansal kaynak ve likidite artacak; ayrıca, şirketin tanınırlığı da artacak. Türksat, halka arz olursa, İstanbul Borsası’nda uydu konusunda faaliyet gösteren ilk ve tek şirket olacağız.”
“Türksat 5A haberleşme uydusu projemiz başladı”
Türksat 5A haberleşme uydusu projesi çalışmalarına başlandığını belirten Prof. Dr. Gül, şu şekilde konuştu:
“Türksat 5A, %25 yerli katkıyla üretilecek. Türksat 5A haberleşme uydusunun üretimi, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde tamamlanacak. Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK Uzay, Aselsan, Havelsan ve TAİ’den uydunun hangi kısmını yapacakları konusunda bilgi istedik. Türksat 5A uydusu ile ilgili detaylı bir şartname hazırlayacağız. Şartnamede hangi firmanın hangi parçayı üreteceği yazılı olacak.”
Türksat 6A haberleşme uydusunun tamamen yerli imkânlarla yapılacağını bildiren Prof. Dr. Gül, uydu maliyetinin 546 milyon lira olduğunu, maliyetin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türksat tarafından karşılanacağını söyledi.
Türksat’ın AR-GE projelerinden Düzlemsel Anten Projesi’nin testlerinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Gül, bunun ticarileştireceğini kaydetti.
e-Devlet Kapısı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Gül, e-Devlet Kapısı hizmetlerinin nüfusun yarısı tarafından kullanmasını hedeflediklerini belirtti.
Veri Merkezinin Çalışmaları Tamamlandı
Konya Kozağaç’ta kurulması planlanan Veri Merkezi çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Gül, projeyle ilgili olarak ihale aşamasında olunduğunu söyledi. Prof. Dr. Gül, devletin önemli verilerinin Konya Kozağaç’ta kurulacak Veri Merkezine taşınacağını kaydetti.
Kablo altyapısının şehir merkezlerinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gül, altyapının genişletilmesi için yap-işlet-devret modeline benzer bir model geliştirmeye çalıştıklarını kaydetti.