22 Haziran 2016
Genel

Türksat Net ile uydu üzerinden hızlı ve ekonomik internet geliyor

Türkiye’nin tek ve bölgesinin önde gelen uydu operatörü Türksat, geçtiğimiz yıl uzaya gönderilen ve Türkiye’nin 50 derecedeki ilk haberleşme uydusu olan Türksat 4B üzerinden Türksat Net markasıyla internet hizmeti vermeye başlıyor. Karasal altyapının ulaşamadığı arazi şartlarında, maden ocağı, şantiye gibi yerlerde, Türksat Net ile yüksek hızda ekonomik internet hizmeti sunulacak.

Türksat Net Tanıtım Toplantısı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türksat A.Ş. üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, ilgili kamu bilgi işlem daire başkanlarının katılımıyla dün gerçekleşti. Tanıtım toplantısında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Özkan Poyraz, Başbakan Binali Yıldırım’ın, Ulaştırma Bakanlığı döneminde, köprü, havalimanı, yol yapımının yanı sıra, bakanlığın, bilişime yönelen bir bakanlık olmasına gayret ettiğini, Bilişim Bakanlığı dönüşmesi ne yönelik strateji geliştirdiğini söyledi. Bu kapsamda, öncelikli hedefin, katma değeri fazla hizmetleri, e-Devlet Kapısı’na taşımak olduğunu ifade eden Poyraz, “Mümkün olabildiğince kalite olarak artırılmış entegre hizmetleri, e-devlete dâhil etmemiz gerek” diye konuştu.

 

Türksat 6A uydusu 2019’da uzaya gönderilecek

Türksat 6A haberleşme uydusunu yerli kaynaklarla üretmenin en önemli hedeflerden biri olduğunu kaydeden Poyraz, şunları söyledi:

Bunun için arkadaşlarımız, gerekli teknik çalışmaları yaptılar. Komponent tasarımlarına kadar gelmiş durumdalar. Birçok uydu davranış simülasyonları, TAİ’deki tesislerde tamamlandı. Bundan önce de bakanlığımızın desteği ile çok önemli bir uydu test merkezi oluşturulmuştu. Bu uydu test merkezinde de çok başarılı neticeler elde edilecek.

Poyraz, Türksat’ın hem uyduyu hem fiberi hem de bilişimi yüklenici olarak içeren spektruma sahip bir şirket olduğunu ifade ederek, Türksat 6A uydusunu 2019’da uzaya fırlatmayı düşündüklerini söyledi.

 

Cenk Şen: “118 ülkede 3 milyar insana dokunuyoruz”

Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat 5A ve Türksat 5B uydu yatırımlarının devam ettiğini ve teknik şartname değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti. Türksat 5A uydusunun 2018 yılında, Türksat 5B uydusununsa 2019 yılı başında uzaya fırlatılacağını ifade eden Şen, “Bugüne kadar 31. derecede daha çok uydu kiralama yoluyla haklarımızı korumaya çalışıyorduk. Türksat 5A uydusunun uzaya fırlatılması ile beraber bu yörüngedeki hakkımızı kendi envanterimizdeki bir uydu ile kullanmış olacağız” dedi. Genel Müdür Şen, hâlihazırda mevcut uydular aracılığıyla 118 ülkede 3 milyar insana ulaşabildiklerini söyledi.

 

51 kamu kurumuna destek

VSAT sisteminin, küçük antenlerle uydu üzerinden internet erişimi sağladığını vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

İnternet, hayatımızda çok anlamlı bir şekilde yer bulmuş şekilde… Aldığımız interneti, karasal yayın üzerinden alıyoruz. VSAT’ın ayrıldığı nokta işte burada. VSAT, tamamen karasal bantlardan farklılaşmış, tamamen uydu üzerinden, maliyeti düşük, taşınabilir, portatif kabiliyetler sağlayan bir sistem sağlıyor. Kamu/özel 51 kurum, VSAT terminalleri aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bu konuda en büyük müşterinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğuna işaret eden Cenk Şen, 4 bin 200’den fazla köy okulunun, bu hizmet vasıtasıyla, internet hizmetinden faydalandığını hatırlattı. Hâlihazırda sahada 5 bin 291 terminal bulunduğunu bildiren Şen, VSAT sisteminin acil durum haberleşmesine de destek verdiğini belirtti.

 

Küçük araçlarla VSAT kabiliyeti

Genel Müdür Şen, Türksat olarak, bir marka ortaya çıkarmaya karar verdiklerini, Türksat Net markasıyla uydu üzerinden hızlı ve ekonomik internet erişimi sağlamaya yönelik çalışmaları başlattıklarını aktardı. Şen, Türksat Net’in inanılmaz hızlarda bant genişliğine sahip olduğunu belirterek, “Bu kabiliyet, canlı yayın noktasında da ciddi değişikliklere sebebiyet veriyor. Daha önceden SNG’ler ile yaptığımız canlı yayınları, şu anda küçücük araçlarla yapabiliyoruz.” dedi.

Türksat Net Tanıtım Toplantısı kapsamında, Türksat 4B uydusu Ka-Bant üzerinden ilk defa video konferans gerçekleştirildi.

 

Türksat Net Nedir?

Türksat Net, uydu üzerinden verilen yüksek hızda kesintisiz internet hizmetidir. Türksat 4B haberleşme uydusu Ka-Bant frekans bandı üzerinden çalışır. Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, Orta ve Güneybatı Asya’yı kapsayan bir bölgeye hizmet sunar. Türksat Net ile kullanıcılar, karasal altyapının ulaşamadığı her yerde kurulumu kolay ve ekonomik internete kavuşur.

Türksat Net, merkez (VSAT Gateway) ile uç birimlerin (VSAT terminalleri) uydudaki Ka-Bant aracılığıyla veri alışverişine imkân veren bir sistem üzerinden internet erişimi sağlar. Bu yolla, farklı kapsama alanlarında aynı frekansların tekrar kullanılmasıyla yüksek veri hızlarına ulaşılabilir.