21 Haziran 2019
Genel

ULAK Haberleşme A.Ş. ile Türksat A.Ş. arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.

ULAK Haberleşme tarafından Bilkent Otel’de düzenlenen “Türkiye’nin 5G ve Ötesi İçin İletişim Gücü” konulu basın toplantısına Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve ULAK Haberleşme Genel Müdürü Metin Balcı katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Veri merkezleri dâhil bilişim altyapılarımızda yerli ve milli ürünlerin kullanılması için teşvik edici tedbirlerin alınmasına yönelik girişimlerimiz devam edecek.” dedi.

ULAK’ın kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi hususunda işbirliğine hazır olduklarını aktaran Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

Biz Dünya’nın en iyisi olmak için çalışmak gerektiğine inanıyoruz. Kamu bilgi işlem projelerinde yıllık yaklaşık 1 milyar dolar harcandığı gibi bir gerçek var. Veri merkezleri dâhil bilişim altyapılarımızda yerli ve milli ürünlerin kullanılması için teşvik edici tedbirlerin alınmasına yönelik girişimlerimiz devam edecek. Bu konu ticari olmaktan öte ülkenin önemli bir güvenlik sorunudur.

Çınar Projesi’nde sona doğru

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Metin Balcı da toplantıda ASELSAN ile yaptıkları “İlk 5G Veri Aktarım Demosu” ile geliştirilen diğer projelere ilişkin bilgi verdi.

ULAK’ın 4.5G için hazır durumda bulunduğunu belirterek, milli ve yerli şebeke yönetim altyapısı olan Milat Ağ Yönetim ve Analiz Sistemi’nin artık kullanımda olduğunu vurgulayan Balcı, 5G ve ötesine yönelik AR-GE çalışmalarına değindi.

Balcı, ÇINAR Projesi’ni 2021 yılının Mart ayına kadar operatörlere hizmet verilebilecek şekilde kullanıma sunmayı planladıklarını aktardı.