15 Aralık 2015
Genel
Uydu

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde 11-12 Aralık tarihlerinde ziyarete açılan ve açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ve TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül’ün birlikte yaptığı Uydu Uzay ve Teknoloji Günleri etkinliği sona erdi.

Türkiye’de uydu teknolojisi ve uydu ekosistemine kamusal, endüstriyel ve teknolojik açısından bakış, milli uydu projesi, bilişim projeleri, kamunun bilişim proje sunumları, e-Devlet Kapısı'nda belediye hizmetleri,  4,5G teknolojileri ve 5G vizyonu, Türkiye ve bölgesel konumlama sistemleri ve 4K ve yayıncılık teknolojileri gibi başlıklar altında Türkiye’deki uydu ve bilişim teknolojilerinin geleceği 2 gün boyunca eş zamanlı olarak 8 toplantı salonunda 20'yi aşkın panel, seminer ve konferansın gerçekleştirildiği etkinlikte tartışıldı.

Uydu ve uzay teknolojileri alanında tüm paydaşları bir araya getiren etkinliğe 87 teknoloji firması katılım sağladı. Japonya, Amerika, İngiltere, Afganistan, Polonya, İsveç, Hollanda ve Azerbaycan gibi ülkelerden firma ve konuşmacıların yer aldığı programı 10 bine yakın katılımcı ziyaret etti.

Dev Projelerin Bitiş Tarihlerine Revizyon

Dünyada ilk kez halka açık telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk kez canlı yayının gerçekleştirildiği, yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile kürsüden anlaşmaya vararak TÜBİTAK Uzay moderatörlüğünde üretilen 6A uydusunun bitiş tarihini 2019’un başına çekti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3.Havalimanı için bitiş tarihini T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve T.C. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ortak doğum günü tarihi olan 26 Şubat 2018’e çekti.  Körfez Geçiş Köprüsü’nün Nisan 2016 olan bitiş tarihi için tabliyelerin montajının Şubat 2016’da tamamlanması talimatını verdi. Bakan Yıldırım, 3. Köprü için montajı tamamlanmayan 17 tabliyenin tamamlanması için Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’a Boğaz trafiğini kapatabileceğini bildirdi.

4.5G’de Yerli Devrim

Cumartesi günü gerçekleştirilen “4.5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu” panelinde konuşan Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, Teknolojide 4,5 G'iyi ilk isimlendiren ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. 4,5 G'den 5G'ye geçerken yapılması gerekenleri anlatan Koç, "Öncelikle patent üretimine geçmemiz gerekiyor. Bu patent üretimi de yeterli değil. Patentleri belirli standardın içine sokmalıyız. Küçük küçük parçaları yapıp, büyük operatörlerimizin entegre haline getirebileceği bir sistem oluşturmalıyız. KOBİ'lerimizin küçük de olsa bu tür işlere girmesi gerekiyor" dedi.

4.5G teknolojilerindeki yerlilik oranını açıklayan Koç yaptığı sunumda, birinci yıl yüzde 35, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl ise yüzde 45 oranında yerli katkı kullanılması zorunluluğunu frekans kullanıcılarının taşıyacağını belirtti.

Ali Taha Koç, 2020 ve sonrasında 5G'nin kullanıma hazır olmasının beklendiğini aktararak, "5G'de hız olayını biraz daha geliştirdiler. Yaklaşık 10 kat daha hızlı yapmaya çalışıyorlar. Ama onun dışında en önemli gereksinim ise güç kullanımı. Yani 10 kat hızı onda bir oranında enerji harcayarak getirmemiz gerekiyor. Gücü 10 kat daha aşağıya çekmemiz gerekiyor" dedi.

Afganistan ile Teknolojik İş Birliği

Afganistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Wahabuddin Sadaat başkanlığındaki Afgan heyeti “Uydu Uzay Teknoloji Günleri” etkinliğinde Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ile görüştü.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Mohammad Tariq Dellawar, Afganistan Devlet Televizyonu Teknik Müdürü M. Ehssan Omary, Afganistan Telekomünikasyon Düzenleme Kurul üyesi Noor Mohammad Ansari ile İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakan Danışmanı Ahmed Waiss Taraki ve Türksat A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Cemal Tunalı da hazır bulundu.

Görüşmelerde Afganistan kamu kurumlarının ihtiyacı olan uzay kesimi kapasitesinin Türksat’tan karşılanması, ortak uydu projelerinde birlikte çalışılması, Afgan TV kanallarının Türksat uydularından yayın yapması, Afganistan’da kurulum çalışmaları devam eden uplink merkezi, Türksat’ın e-Devlet Kapısı tecrübesinin Afganistan’a aktarılması ve Türksat 4B uydusu ile Ka-Bant üzerinden uydu hizmeti,  Afganistan karasal hatlarının güçlendirilmesi ve Türkiye - Afganistan arasında fiber optik hattın tesis edilmesi gibi konular konuşuldu.

25 Milyonuncu e-Devlet Kapısı Kullanıcısına Hediye Verildi

25 milyonuncu e-Devlet Kapısı kullanıcısı olarak kayıtlara geçen Aylin Arslan’a Prof. Dr. Ensar Gül tarafından tablet hediye edildi. İnternet bankacılığı üzerinden giriş yaparak e-Devlet Kapısı’na erişen Aylin Arslan e-Devlet Kapısı’nı ilk kez kullandığında çok beğendiğini, buna ilave olarak 25 milyonuncu kullanıcı olarak tablet kazanmaktan dolayı da çok mutlu olduğunu söyledi.